Confidenţialitate

Petre Daea, către colegii din Guvern: Nu mă lăsați singur, fraților, că sunt multe puști pe mine! | AUDIO

În timpul ședintei de Guvern de azi, ministrul Petre Daea a solicitat sprijinul colegilor de guvernare, după ce în ultima perioadă a fost criticat că nu a luat măsurile potrivite pentru a-i sprijini pe fermierii afectați de importurile de cereale ieftine din Ucraina.

Ministrul Petre Daea: ” Vă cer sprijin, stimați colegi, să nu mă lăsați în luptă singur. O pot duce, dar….”

Premierul Nicolae Ciucă: ” Presupun că până acum nu v-ați simțit singur în toată...”

Ministrul Agriculturii: ” Nu, nu. Acuma, nu. Dar v-am rugat...”

Premierul Nicolae Ciucă: ” Nici de aici înainte, domnule ministru, nu o să fiți!

Ministrul Petre Daea: ” Păi, să nu mă lăsați singur, fraților, că-s multe puști pe mine, văd”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Apelul vine în condițiile în care Guvernul va aproba azi mecanismul de alocare a celor 10 milioane de euro acordați de Comisia Europeană drept compensații pentru fermierii români, afectați de importurile masive de cereale ieftine din Ucraina.

Celor 10 milioane de euro li se adaugă alte 10 milioane tot de euro din bugetul Ministerului Agriculturii, a spus premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de la Palatul Victoria. Prim-ministrul a vorbit și despre noul ajutor de 100 de milioane de euro pe care îl pregătește Comisia Europeană pentru fermierii din România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria.

Am primit răspuns la scrisoarea pe care am transmis-o președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Scrisoarea confirmă alocarea unui al doilea pachet de sprijin, de aproximativ 100 de milioane de euro, pentru fermierii din țările afectate de importurile de produse agricole din Ucraina. Au fost anunțate inclusiv acțiuni de salvgardare pe patru produse agricole: grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță” a declarat premierul în deschiderea ședinței de Guvern.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că de la patru produse propuse de Comisia Europeană pentru a fi suspendate de la importuri până pe 5 iunie s-a ajuns la zece produse ucrainene. Până la sfârșitul săptămânii, țările care au venit cu aceste propuneri trebuie să ajungă la o înțelegere.

Se așteaptă să vină consensul privind lista produselor pentru a putea fi obstrucționate la import. Noi am pus, alături de aceste patru produse, făina de porumb și făina de grâu, țările celelalte au pus și alte produse. În total s-a extins această listă la zece produse pe care Comisia le procesează” a menționat ministrul Agriculturii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România a cerut Ucrainei să reducă exporturile de produse în țara noastră. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că produsele agro-alimentare din Ucraina vor fi controlate la vamă, iar specialiștii din patru ministere vor stabili cum va fi monitorizat tranzitul mărfurilor ucrainene prin țara noastră.

Sursa foto: Inquam Photos / Mircea Manole

Citește și: România nu interzice importurile de cereale din Ucraina, dar a cerut reducerea exporturilor. Urmează o nouă rundă de negocieri între miniștrii Agriculturii din România și Ucraina