Confidenţialitate

Peter Pellegrini, președintele proaspăt ales al Slovaciei, a cerut partidelor politice să-și suspende campania pentru alegerile europene după tentativa nereușită de asasinat asupra lui Robert Fico | AUDIO

După tentativa nereușită de asasinare asupra premierului Slovaciei, preşedintele proaspăt ales al țării, Peter Pellegrini, a cerut partidelor politice să-şi suspende campania pentru alegerile europene, programate pentru 8 iunie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Fac apel la toate partidele să-şi suspende temporar sau să-şi reducă semnificativ campania înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Astfel de campanii politice vor aduce confruntări şi acuzaţii reciproce, este ultimul lucru de care Slovacia are nevoie în acest moment” a declarat Peter Pellegrini la Bratislava.

Acesta mai susține că atacul asupra prim-ministrului a fost o „tentativă de asasinat asupra democraţiei” și s-a declarat „consternat” de faptul că va fi preşedintele unei ţări în care „ura ar putea conduce”.

Și preşedinta încă în funcţie, Zuzana Caputova a anunţat că îi va invita pe toţi liderii partidelor la o reuniune comună, în încercarea de a calma tensiunile politice din țară iscate în urma tentativei de asasinat asupra premierului Fico, notează Reuters.

Ministerul slovac de Interne a demarat mai multe anchete – asupra unui funcţionar public, cu privire la eşecul unei sarcini de serviciu în contextul incidentului, dar și asupra acţiunilor polițiștilor aparţinând Oficiului pentru Protecţia Funcţionarilor Constituţionali şi Misiunilor Diplomatice.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Primele declarații ale bărbatului care l-a împușcat pe premierul Slovaciei: „Nu sunt de acord cu politica guvernului” | AUDIO