Peştele gras ajută vederea

Peştele gras, consumat de cel puţin două ori pe săptămână, previne agravarea problemelor de vedere.

Acizii graşi omega-3 prezenţi în carnea unor specii de peste gras, precum macroul sau somonul, par să încetinească sau chiar să oprească tulburările de vedere, chiar şi în faze avansate.

Cercetătorii britanici au efectuat un studiu la care au participat aproape 3.000 de persoane.

Numai în Marea Britanie, aproximativ 500.000 de persoane suferă de degenerare maculară provocată de îmbătrânire, o maladie care afectează vederea centrală.

Oamenii de ştiinţă au constatat că acizii graşi omega-3 reduc cu o treime riscul de apariţie a degenerării maculare, iar acest studiu i-a făcut pe cercetători să afirme că şi pacienţii care suferă deja de această maladie pot profita de efectele benefice ale consumului de peşte.

Persoanele care sufereau de o formă avansată a maladiei, care au urmat o dietă cu un conţinut sărac în glucide şi care au primit suplimente alimentare cu antioxidanţi, vitamina C şi minerale şi-au îmbunătăţit vederea.

În schimb, în faza incipientă a bolii, persoanele care iau suplimente cu vitamina C şi zinc şi cele care iau doze zilnice de betacaroten, conţinut de legumele galbene şi verzi, sunt cu 50% mai expuse riscului de agravare a maladiei.

Motiv pentru care, oamenii de ştiinţă recomandă consumul de peste gras (somon, macrou, ton, hering) de două-trei ori pe săptămână, pentru a asigura doza zilnică recomandată de acizi graşi omega-3.