Confidenţialitate

Peste 233.000 de români s-au vaccinat anti-Covid-19 | AUDIO

Aproape 20.000 de români s-au vaccinat astăzi până la ora 13 și 30 de minute, anunță autoritățile. În total, din data de 27 decembrie și până azi s-au imunizat peste 233.000 de români.

În total, în țară, la acest moment, sunt deschise 659 de centre de vaccinare. Până acum, 340 000 de români sunt programați pentru a primi vaccinul împotriva noului coronavirus.

Coordonatorul campaniei de vaccinare – medicul Valeriu Gheorghiță:

”23% sunt persoane în evidență cu boli cronice, cu vârstă sub 65 de ani, persoane peste 65 de ani reprezintă aproximativ 51% din numărul total al persoanelor programate, ceea ce înseamnă 172.997 de persoane, iar în ceea ce privește personalul care deservește activități esențiale, vorbim de aproximativ 26%, ceea ce din punctul nostru de vedere e un procent optim de aproximativ 75% personal la risc, persoane vulnerabile, respectiv 25% persoane care deservesc activități esențiale”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritățile au făcut precizări pentru persoanele cu boli cronice sub 65 de ani care nu au reușit să se programeze individual pe platforma națională.

”Există două alternative: programarea se poate face prin medicul de familie sau medicul curant care validează direct acea persoană ca fiind în evidență cu boală cronică, fără să mai fie nevoie de interogarea bazei de date a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sau prin serviciul de call-center, se efectuează programarea iar persoana respectivă se va prezenta la centrul de vaccinare cu un document medical pe care îl are în evidență, o scrisoare medicală sau un bilet de externare din spital”, a declarat doctorul Valeriu Gheorghiță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.