Peste 100 de oameni de afaceri, avocați și politicieni români apar în documentele Panama

Peste 100 de oameni de afaceri, avocați și politicieni români apar în documentele Panama, declară în exclusivitate pentru Europa FM, unul dintre sutele de jurnaliști care au lucrat la anchetele jurnalistice.

Paul Radu lucrează la Rise Project România și spune că numele românilor care și-au înregistrat firmele în paradisuri fiscale  vor fi dezvăluite treptat de organizație.

”Majoritatea afaceriști și unii dintre ei au avut un impact foarte mare asupra economiei din ultimii 15…20 de ani, au și în zilele noastre. Sunt afaceriști, avocați care i-au ajutat pe acești afaceriști controversați. Cazul RAFO este unul dintre exemple, dar sunt multe altele. Sunt firme active în minerit, active în domeniul petrolului, sunt case de avocatură.”, spune Paul Radu.

Deocamdată, Rise Project a descris pentru postul nostru de radio care a fost contribuția miliardarului Benjamin Steinmetz la failmentarea RAFO Onești.

”Este vorba despre una dintre firmele care a deținut acțiuni la RAFO în perioada în cea mai tulbure de la rafinăria din Onești și aceeași firmă a deținut acțiuni și la rafinăria din Dărmănești. Iar firma a fost anterior înființată chiar de către Benjamin Steinmetz și asociații lui de afaceri pentru o altă investiție în Ucraina. Firma asta a avut un rol foarte important la rafinăria din Onești, rafinărie care a ajuns aproape la fier vechi”, a precizat Paul Radu.

Cât îi privește pe liderii ucrainean și cel rus, care  apar și ei în aceste documente, Paul Radu spune că informațiile conduc la concluzia că deși adversari, Petro Poroșenko și Vladimir Putin sunt de fapt la fel.

”La noi în regiune, cei mai importanți sunt Poroșenko și legăturile care duc la domnul Putin. Mai sunt informații foarte interesante despre familia președintelui Azerbaidjanului. Chiar dacă Poroșenko și Putin sunt inamici  ne arată că sunt cam același fel de oameni, oameni care au ajuns să aibă puterea și interesați, până la urmă, poate mai mult de bunăstarea lor decât cea a poporului.”, a adăugat Paul Radu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS