Confidenţialitate

Pericolul administrării de antibiotice

Luaţi antibiotice din proprie inițiativă? Nu faceţi altceva decât să creşteţi forţa bacteriilor, care devin tot mai rezistente la tratament.

Chiar dacă, pentru prima dată, consumul de antibiotice a scăzut anul trecut în România, situația rămâne “gravă” deoarece continuă creșterea rapidă a consumului de antibiotice de rezervă, care ar trebui să fie prescrise în ultimă instanță. Este ceea ce relevă un studiu realizat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.
Folosirea în exces a antibioticelor face cA infecţiile să fie greu de tratat/ creând rezistenţe la viruşi.

Acest lucru poate să aibă un impact foarte mare în următorii 30 de ani asupra sănătății oamenilor, iar boli actualmente tratabile vor deveni netratabile din punct de vedere al terapiei cu antibiotice.

O situatie ingrijoratoare este si in spitale. Un studiu realizat anul acesta în 19 spitale din România arată că 4 din 10 pacienți internați sunt tratați cu antibiotice. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, în ultimul an, 37.000 de europeni au murit din cauza consumului excesiv de antibiotice.

Între anii 2012-2014, peste 600.000 de români au luat antibiotice în fiecare zi. Cifra este echivalentă cu populaţia a mai mult de trei oraşe mari din România, la un loc. Întrebaţi în cadrul unui studiu recent pentru ce au luat antibiotice, 40 % dintre românii chestionaţi au declarat că pentru guturai, asta în condiţiile în care procentul la nivelul Uniunii Europene este de 17% pentru această afecţiune.

Mai mult de jumătate dintre antibioticele eliberate sunt date pe reţete necompensate sau chiar fără prescripţie. Din întregul consum, jumătate nu este justificat medical, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Până în 2050 infecţiile rezistente la antibiotice vor provoca mai multe decese decât o face cancerul în prezent, avertizeaza oficiali din domeniul sănătăţii din Marea Britanie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.