Confidenţialitate

Pensii recalculate pentru cei încadrați în grupele I și a II-a de muncă, pensionați înainte de 2011

Persoanele pensionate înainte de 2011 și care au lucrat în condiții speciale sau au fost încadrate în grupa I și grupa a II-a de muncă vor beneficia de majorări la calculul pensiilor.

Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre prin care încearcă să rezolve unele inechități rezultate în urma schimbărilor legislative repetate.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu a spus că recalcularea pensiilor se va face la cerere.

”E vorba de regularizarea nivelului pensiilor pentru aceleaşi condiţii de muncă, se aplică şi pentru persoanele în cazul cărora nu au fost făcute aceste modificări. Se aplică o majorare cu 50% a punctajelor anuale pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa 1 şi cu 25% pentru persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a 2-a de muncă sau încadrate în condiţii deosebite. (…) Nevăzători şi persoane cu handicap, persoane pensionate conforn prevederilor HG 267 din 1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor din industria minieră, persoane din industria extractivă de petrol şi gaze, persoane care şi-au desfăşurat activitatea în aviaţia civilă, pentru personalul navigant”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Drepturile de pensie recalculate se vor plăti în etape: începând cu 1 iulie pentru cei care care s-au pensionat în perioada 1990-martie 2001 și din decembrie, pentru cei care s-au pensionat în perioada aprilie 2001-2010.

Hotărârea de guvern trebuie aprobată și de Parlament pentru a intra în vigoare.