Confidenţialitate

PE: Statele membre UE trebuie să ia în considerare trimiterea de avioane de luptă occidentale în Ucraina

Parlamentul European solicită ajutor militar pentru Ucraina atât timp cât este necesar și transmite că statele membre trebuie să ia în considerare, în mod serios, trimiterea de avioane de luptă occidentale în Ucraina. Mai mult, în comunicatul trimis, oficialii Parlamentului European spun că activele rusești înghețate de Uniunea Europeană ar trebui să fie folosite ca fonduri de reconstruire a Ucrainei. De asemenea, sancțiunile care vizează Moscova și aliații ar trebui extinse, iar Ucraina, Comisia și Consiliul ar trebui să „depună eforturi pentru începerea negocierilor de aderare în acest an”, mai transmit ficialii.

„Parlamentul European dorește să se acorde o atenție deosebită livrării de avioane de luptă, elicoptere, sisteme adecvate de rachete și o creștere substanțială a livrărilor de muniții către Ucraina”, transmit oficiali ai instituției europene într-un comunicat.

„Într-o rezoluție care marchează un an de război al Rusiei împotriva Ucrainei, eurodeputații condamnă ferm agresiunea Moscovei și își reiterează solidaritatea neclintită cu poporul și conducerea Ucrainei”, se mai arată în comunicat.

„Ucraina nu trebuie doar să fie capabilă să se apere, ci și să recâștige controlul deplin asupra întregului său teritoriu recunoscut pe plan internațional”, transmit oficialii europeni.

Ucraina, reconstruită cu activele rusești confiscate

„Rezoluția solicită statelor membre ale Uniunii Europene să adopte cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a aliaților săi până la sfârșitul lunii februarie și să extindă în mod substanțial domeniul de aplicare al acestuia.

De asemenea, textul îndeamnă Uniunea Europeană, statele membre și aliații lor să facă sancțiunile existente mai eficiente și să ia măsuri urgente pentru a bloca orice încercare de eludare a acestor măsuri restrictive.

Privind în perspectivă, eurodeputații solicită finalizarea regimului juridic care să permită confiscarea activelor rusești înghețate de Uniunea Europeană. Aceste bunuri ar trebui apoi folosite pentru a reconstrui țara și pentru a compensa victimele războiului.

Aceștia subliniază, de asemenea, că, odată ce războiul se va încheia, Rusia trebuie să fie obligată să plătească despăgubirile care-i vor fi impuse pentru a aduce o contribuție substanțială la reconstrucția Ucrainei”, se arată în comunicat.

Eforturi pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei

„Parlamentul subliniază, de asemenea, că războiul de agresiune din Rusia a schimbat fundamental situația geopolitică din Europa, „ceea ce necesită decizii politice, de securitate și financiare îndrăznețe, curajoase și cuprinzătoare din partea UE”.

În acest context, eurodeputații își reiterează sprijinul pentru decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de țară candidată la Uniunea Europeană vara trecută.

De asemenea, aceștia solicită Ucrainei, Comisiei și Consiliului să depună eforturi în vederea începerii negocierilor de aderare în acest an, subliniind totodată că aderarea la Uniunea Europeană rămâne, de asemenea, un proces bazat pe merite, cu respectarea procedurilor relevante și a criteriilor stabilite”, mai transmit oficialii europeni în comunicat.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Jens Stoltenberg, șeful NATO: Vladimir Putin nu se pregătește pentru pace, ci pentru noi atacuri | AUDIO