Patru păsări moarte în aceeași zonă în care fost descoperită lebăda cu gripă aviară

Alte patru păsări moarte au fost găsite de inspectorii Direcției Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanța în aceeaşi zonă în care, în urmă cu o săptămână, a fost descoperit cadavrul unei lebede infectate cu virusul gripei aviare, transmite corespondentul Europa FM.
Potrivit DSVSA Constanța, luni dimineață, din aceeași locație a acvatoriului portuar, au mai fost prelevate probe de la cadavrele a patru păsări din specii diferite – lebădă, raţă, lişită şi pescăruş, care au fost transmise la LSVSA Constanţa în vederea efectuării aaalizelor de laborator.

„În funcţie de evoluţia ulterioară a focarului de boală, vor fi făcute comunicările aferente”, au precizat reprezentanții DSVSA Constanța.

O anchetă a Autorităţii Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a fost declanşată la Delfinariul Constanţa, după ce o tulpină a virusului gripei aviare a fost depistată la o lebădă găsită moartă, potrivit unui comunicat.

La nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, și au fost instituite măsuri zilnice din partea DSVSA Constanța către ANSVSA.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Recensământul și identificarea tuturor exploataţiilor din zonă ce deţin păsări domestice si salbatice, precum și vizite oficiale în toate aceste exploatații în vederea evaluării stării de sănătate a efectivelor de păsări. O atenție deosebită se acordă monitorizării Complexului Muzeal de Științe ale Naturii – Delfinariu Constanța, unde există foarte multe specii de păsări sălbatice. De asemenea, în cursul zilei de astăzi, 28.11.2016 se va efectua un control oficial la această instituție și impunerea unei operative zilnice privind notificarea oricărei modificări în statusul de sănătate al păsărilor prezente aici. În funcție de analiza de risc, efectuată de specialiștii din cadrul DSVSA Constanța, vor fi prelevate probe în vederea monitorizării sub aspectul influenței aviare”, potrivit unui comunicat ANSVSA.
În plus, toate păsările vor fi plasate și ținute în clădiri închise pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele salbatice.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS