Confidenţialitate

Patronii IMM-urilor, un ultim apel înainte de creșterea salariului minim. Cer continuare discuțiilor și scutirea de taxe pentru unele sume | AUDIO

Patronii IMM-urilor fac un ultim apel către guvernanți pentru continuarea discuțiilor privind majorarea salariului minim de anul viitor. Proiectul se află pe ordinea de zi a ședinței de joi de la Palatul Victoria, care începe la ora 15.00 și prevede că de la 1 ianuarie salariul minim brut va crește de la 2.550 la 3.000 de lei.

Practic, se va majora cu 450 de lei brut, iar pentru 200 de lei din această sumă nu se vor plăti taxe și impozite.

Angajatorii insistă ca încă 250 de lei să fie scuțiți de taxe în cazul celor care majorează salariul peste 3.000 de lei. Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor private Mici și Mijlocii:

„Obiectivul Consiliului Național al IMM-urilor a fost dintotdeauna ca mai mulți bani să ajungă efectiv la angajați pentru că de fiecare dată când salariul minim pe economie se stabilește la o anumită sumă, cel care câștigă întotdeauna este statul, aproape jumătate din sarcina fiscală mergând către stat. În acest moment, cu 200 de lei deducere pentru salariul minim netul este la 1.864 de lei și în condițiile în care noi am mai cere suplimentar voluntar încă 250 de lei neimpozabili, netul ar ajunge la 2.114 lei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu va avea nimeni de suferit la pensie pentru că nu se vor plăti contribuții pentru cei 200 de lei, a completat Sterică Fudulea, secretarul general al Consiliului Național al IMM-urilor:

„În plenul CES am avut discuția respectivă și reprezentanți ai Ministerului Muncii ne-au confirmat faptul că cei 200 de lei neimpozabili vor fi luați în calcul la punctul de pensie, asta ca să fie spulberate anumite mesaje că se pierd pensiile pentru cei cu 200 de lei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit unor surse guvernamentale, se ia în calcul ca facilitatea de 200 de lei netaxați să se aplice salariilor până în 5.000 de lei, cu condiția ca angajatorul să aplice însă o majorare de 450 de lei.

Citește și: Guvernul vrea să majoreze pensiile speciale ale militarilor și polițiștilor cu un procent mai mare decât prevede legea