Confidenţialitate

Guvernul vrea să majoreze pensiile speciale ale militarilor și polițiștilor cu un procent mai mare decât prevede legea

Ordonanța de urgență care prevede majorarea pensiilor și salariilor, pusă în dezbatere publică săptămâna trecută, a fost modificată miercuri, urmând ca joi să fie aprobată în ședința de guvern.

Ordonanța trenuleț, supranumită astfel pentru că modifică mai multe acte normative în vigoare, a fost actualizată cu noile majorări pentru pensiile militare.

Astfel, peste procentul de 5,1%, cât prevede legea, se adaugă bani în plus în funcție de cuantumul pensiei în plată.

Concret, pensiile speciale ale militarilor și polițiștilor care sunt până în 3.000 de lei se vor majora cu 12,5%, la fel ca pensiile contributive.

Pensiile între 3.000 și 4.400 vor crește cu 10,2%, cele până în 5.800 se vor majora cu 9% și așa mai departe.

Procentul de creștere cel mai scăzut, 7,2%, se va aplica pensiilor militare între 8.600 și 10.000 de lei.

Ordonanța prevede și majorarea salariilor bugetarilor cu 10%, dar și a pensiilor contributive cu 12,5 puncte procentuale și urmează să se aplice de la 1 ianuarie anul viitor.

Potrivit unor surse guvernamentale, vor fi operate modificări și la actul normativ care prevede majorarea salariului minim la 3.000 de lei.

Astfel, angajatorii care vor majora cu 450 de lei salariile de până în 5.000 de lei, vor fi scutiți de plata impozitului și contribuțiilor pe suma de 200 de lei.

Citește și: Adjunctul IGSU se pensionează, după ce a fost acuzat că a mușamalizat un accident de circulație. La 49 de ani, va primi o pensie de 12.000 lei