Confidenţialitate

PATRIOT SPARK 23: Exercițiu tactic cu trupe și trageri reale în poligonul Capu Midia cu sistemul de apărare Patriot | VIDEO

Un exercițiu tactic cu trupe și trageri reale cu sistemul de rachete sol-aer Patriot a avut loc miercuri – 15 noiembrie 2023 – în Poligonul Capu Midia. Exercițiul poartă numele Patriot Spark 23, iar obiectivul său este de a combate amenințările aeriene „prin identificarea, urmărirea și neutralizarea” țintei. La eveniment a participat și pemierul României – Marcel Ciolacu, dar și Nicolae Ciucă – președintele Senatului.

„Totul calculat la secundă, trei ani de pregătire, multe cursuri în SUA, săptămâni întregi petrecute în poligon. Nu se vede încordarea oamenilor, dar se simte presiunea, dorința de a ieși totul bine. Prima tragere cu instalația PATRIOT!”, transmite Ministerul Apărării Naționale pe pagina sa de Facebook.

„E prima dată când tragem cu sistemul ce a intrat în dotarea militarilor din Regimentul 74 Patriot și vedem că aplicarea pas cu pas a procedurilor duce la succesul misiunii. Că toată munca colegilor noștri dă rezultate, că sistemul va fi o capabilitate esențială pentru apărare”, se mai arată în mesajul transmis de MApN.

„A fost lansată ținta, trebuie să ajungă la o distanță de 60 de kilometri. Durează puțin, se dă comanda de tragere, ultimul minut este și cel mai lung. A fost lansată racheta și totul a decurs conform planului.

Trei ani de pregătire ce stau într-o rachetă PAC-2 ATM. Militarii, studenții și invitații care au asistat la această tragere au aplaudat. Chiar a fost ca la revelion. Un revelion cu o numărătoare inversă ce s-a întins pe trei ani și multă muncă și seriozitate”, mai spune Ministerul Apărării Naționale.

Exercițiul tactic cu trupe și trageri reale patriot spark 23

„Azi, începând cu ora 11.00, în cadrul unui exercițiu tactic, desfășurat în poligonul de trageri Capu Midia, vor avea loc trageri reale cu sistemul de rachete sol-aer PATRIOT. Vom reveni şi noi cu un video imediat după.

Obiectivul exercițiului PATRIOT SPARK 23 constă în combaterea amenințărilor aeriene, prin identificarea, urmărirea și neutralizarea de către sistemul de rachete sol-aer PATRIOT a țintelor aeriene, simulate de tipuri diferite de drone, cu rachete de tip PAC-2 ATM.

Acest exercițiu are ca scop validarea şi verificarea funcţionării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2020, precum şi pregătirea în vederea creşterii capacităţii operaţionale”, a transmis MApN pentru a anunțat evenimentul.

Sursa colaj foto: Facebook / Ministerul Apărării Naționale

Citește și: Proteste spontane la casele județene de pensii și DSP-urile din țară | VIDEO