Părul prost părăseşte capul deştept…sau nu (AUDIO)

În popor, expresia din titlu este dest întâlnită, însă în spatele chelirii stau alte lucruri care nu au legătură cu inteligenţa. Despre ele, din interviul cu Andrei Carandino.

Căderea părului (calviţia) are cauze multiple, pe care Dr. Andrei Carandino a încercat să le prezinte în direct la Europa FM în emisiunea ‘Deşteptarea’ din 10 aprilie 2009.

Calviţia apare atunci când cade părul, dar altul nou nu îi ia locul. Până la vârsta de 30 de ani există riscul de formare a cheliei, iar după aceea riscul scade simţitor.

‘Nu putem vorbi de un şampon sau de o soluţie miraculoasă care să ne salveze de pierderea părului’, i-a descurajat doctorul pe ascultătorii sensibili la reclame. În schimb, acesta ne-a asigurat că un şampon bun sau cosmeticele de calitate sunt de ajutor atunci când vrem să ne ferim de probleme.

O altă cauză pentru care ne pierdem părul, însă mai greu de evitat, este stresul de zi cu zi.

Cea mai ântâlnită formă de chelire este cea de tip masculin, în care părul se desprinde din părţile laterale ale frunţii. Se mai poate dezvolta o zonă de chelie în creştetul capului (vertex). Factorul declanşator al acestui tip de chelie se presupune că este enzima 5-alfa reductază, care converteşte hormonul Testosteron în Dihidrotestosteron (DHT), care inhibă creşterea părului. Vârsta la care apare enzima este determinată genetic, însă procesul este grăbit şi de factorii de mediu, stres, poluare sau diferitele tratamente urmate, după cum a declarat Dr. Andrei Carandino în ‘Deşteptarea’ la Europa FM.

Interviul integral cu Dr. Andrei Carandino îl puteţi asculta cu un click pe butonul play în partea stângă a paginii.