Confidenţialitate

Parlamentul European cere țărilor membre să ancheteze neregulile dezvăluite de Pandora Papers | AUDIO

Parlamentul European cere țărilor membre să ancheteze amănunțit neregulile dezvăluite de Pandora Papers care arată unde își ascund averile mai mulți lideri ai lumii. Forul european cere ca cei bănuiți de ascunderea banilor în paradisuri fiscale să fie audiați iar procurorul european, care este Laura Codruța Kovesi, să stabilească dacă se impun anchete specifice.

Rezoluția eurodeputaților mai cere țărilor Uniunii Europene să elimine lacunele legislative care permit evitarea obligațiilor fiscale, spălarea de bani și evaziunea fiscală la scară largă.

Europarlamentarii cer ca sistemele de acordare a cetățeniei și a dreptului de ședere într-o țară să fie reglementate mai strict de Comisia Europeană pentru a evita frauda și evaziunea.

În același timp, eurodeputații critică lista neagră a paradisurilor fiscale a Uniunii Europene pe care o cataloghează drept un instrument fără efect. Pe această listă nu apar Insulele Virgine Britanice, de exemplu, unde sunt înregistrate peste peste două treimi din societățile de tip cutie poștală expuse de Pandora Papers.

Documentele dezvăluie cum sute de lideri politici și oficiali din mai multe țări au ascuns bani în paradisuri fiscale sau au făcut bani eludând taxele. Printre ei, Regele Iordaniei, fostul premier britanic Tony Blair sau președintele Ucrainei. Eurodeputații cer și ca procurorul european să evalueze dacă se impun anchete suplimentare.

Citește și: Proiectul Pegasus a luat premiul pentru jurnalism, acordat pentru prima dată de Parlamentul European. Președintele PE: „Fără jurnalism independent nu există societăți libere”.

Sursa Foto: Pixabay

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.