Confidenţialitate

Proiectul Pegasus a luat premiul pentru jurnalism, acordat pentru prima dată de Parlamentul European. Președintele PE: „Fără jurnalism independent nu există societăți libere”

Proiectul Pegasus a luat premiul pentru jurnalism Daphne Caruana Galizia, acordat pentru prima dată de Parlamentul European. Peste 80 de reporteri din 10 țări au lucrat la proiectul care a arătat, în urma unei scurgeri de date, că peste 50.000 de numere de telefon au fost puse sub supraveghere de clienții unei companii israeliene, iar tehnologia a fost folosită abuziv ani de zile.

Ceremonia de decernare a premiului a fost deschisă de președintele Parlamenteului European, David Sassoli. Fără jurnalism independent nu există societăți libere, a spus acesta.

Proiectul Pegasus a fost coordonat de Consorțiul „Forbidden Stories”. Ancheta a arătat că programul spion al companiei israeliene NSO Group era folosită inclusiv pentru supravegherea unor jurnaliști și activiști. La documentare au lucrat 80 de oameni.

80 de oameni care cred în jurnalism colaborativ, care cred că în acest mod de a lulcra și de a spune adevărul, când democrația este atacată, a spus unul dintre reprezentanții proiectului la decernarea premiului.

Premiul Daphne Caruana Galizia este denumit în onoarea jurnalistei și bloggeriței malteze specializate în investigații anticorupție care a fost ucisă într-un atac cu mașină-capcană în 2017.

Sursa Foto: Twitter / European Parliament