Parlamentul European a aprobat 100 de milioane de euro asistență financiară pentru Republica Moldova

Parlamentul European a aprobat marți acordarea unui ajutor de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, cu 575 de voturi pentru, 76 împotrivă și 46 de abțineri, informează Radio Chișinău și IPN.md.

Europarlamentarii, care au dezbătut luni seara acest subiect, au condiționat acordarea asistenței financiare de implementarea reformelor și de respectarea strictă a condițiilor impuse.

Toți europarlamentarii care au luat cuvântul au exprimat temeri în legătură cu preconizata modificare a sistemului electoral, potrivit Radio Chișinău.

Asistența financiară de 100 de milioane de euro a fost convenită la începutul anului curent. Din aceasta, 60 de milioane reprezintă împrumut, iar 40 de milioane ajutor nerambursabil, pentru anii 2017-2018.

Dacă toate condițiile atașate programului vor fi îndeplinite, banii vor fi transferați Republicii Moldova în trei tranșe, in 2017 și 2018. Prima tranșă ar urma să fie acordată la sfârșitul anului curent și va reprezenta 20 de milioane de euro împrumut și 10 milioane ajutor nerambursabil.

Însă, până la eliberarea primei tranșe a asistenței, Comisia Europeană va verifica dacă Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile pentru acordarea acesteia.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS