Confidenţialitate

Parlamentul Bulgariei a votat pentru deblocarea negocierilor ce privesc aderarea la UE a Macedoniei de Nord

Parlamentul Bulgariei a votat vineri pentru ridicarea dreptului de veto asupra deschiderii negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană. Astfel, se deschide calea pentru ca blocul comunitar să avanseze cu planurile de extindere către Balcanii de Vest, relatează Euronews.

Macedonia de Nord deține statutul de țară candidată de 17 ani și a primit undă verde pentru a începe negocierile de aderare în 2020.

Bulgaria a insistat ca Macedonia de Nord să recunoască oficial că limba sa are rădăcini bulgare și să menționeze minoritatea bulgară în Constituția sa, dar și să elimine presupusa retorică anti-bulgară. Drept răspuns, Macedonia de Nord a declarat că identitatea și limba sa nu sunt subiecte de dezbatere, iar soluția ar trebuie să se bazeze pe valorile europene.

Franța a depus în cursul acestei săptămâni eforturi pentru a rezolva disputa etnică și culturală și a obținut, aparent, un oarecare succes. Franța deține în prezent președinția Uniunii Europene.

Decizia Parlamentului Bulgar a fost adoptată cu 170 de voturi pentru și 37 de voturi împotrivă. Au existat și 21 de abțineri, a declarat vicepreședintele Atanas Atanasov. Decizia vine la numai o zi după ce Ucraina și Moldova au primit statutul de candidat la Uniunea Europeană.

Georgia anunță proteste masive după ce a ratat candidatura la UE

Între timp, la Tbilisi se anunță manifestații de amploare după ce Georgia a ratat candidatura la Uniunea Europeană. Georgia și-a depus candidatura la Uniunea Europeană în același timp cu Ucraina și Republica Moldova, după ce Rusia a atacat Ucraina.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Președinta Maia Sandu: Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor