Confidenţialitate

Președinta Maia Sandu: Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor

Președinta Republicii Moldova a salutat, joi seară, decizia liderilor UE de a acorda țării sale și Ucrainei statutul de candidate la aderarea europeană.

“Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor. Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Liderii Uniunii Europene au convenit, joi seară, să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate pentru aderarea la blocul comunitar.

Șeful Consiliului European a făcut anunțul printr-un mesaj pe Twitter.

“Un moment istoric”, a scris Charles Michel. “Viitorul nostru este împreună”, a adăugat oficialul european.

“O zi istorică, care Consiliul [European – n. red] a aprobat propunerea Comisiei Europene de a statua perspectiva europeană pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, iar pentru Republica Moldova şi Ucraina a aprobat statutul de candidat pentru a deveni membri în Uniunea Europeană. Este un mare pas care s-a făcut astăzi”, a precizat Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles.

”Cred că, prin acest pas, putem să spunem că s-a schimbat paradigma lărgirii Uniunii Europene. Politica de extindere a primit un nou impuls. Cred că Ucraina, Moldova şi Georgia la rândul lor au primit un nou impuls şi sunt convins că toată lumea se va pune foarte serios pe treabă pentru a pune în practică reformele pentru a face apoi următorul pas”, a adăugat Klaus Iohannis, care și-a exprimat speranța ca “acest drum să fie unul rapid, bun şi încununat de succes”.

Decizia liderilor europeni este văzută ca un semn de încurajare pentru Ucraina și Moldova în fața agresivității Rusiei.

Aderarea la UE se anunță un proces îndelungat și care va presupune numeroase reforme în cele două țări.

FOTO: Profimedia