Confidenţialitate

Paralizia facială: semnificaţie, semne şi simptome

Știați de existența nervului facial? Se mai numește și nervul cranian numărul 7 și există pe ambele părți ale feței. Pleacă de la nivelul creierului și iese din craniu printr-un mic canal aflat puțin mai jos de ureche. Apoi se ramifică și dă ramuri pentru mușchii feței, cei care ne ajută să zâmbim, să ne încruntăm sau să clipim. Tot prin intermediul nervului facial se transmit informații despre gust de la nivelul limbii.

În anumite cazuri, frecvent la persoane cu vârste între 10 și 40 de ani, din cauza unei inflamații apărute în jurul nervului facial, apare paralizia facială periferică. Cauzele inflamației sunt variate: infecții virale, inclusiv zona zoster, otita medie acută, traumatisme la nivelul tâmplei sau tumori cerebrale.

Deoarece asupra nervului se exercită presiune, acesta nu mai poate funcționa corespunzător, iar mușchii feței nu vor mai putea fi controlați. Și astfel apare slăbiciunea sau paralizia mușchilor de la nivelul unei părți a feței, care devine neexpresivă. Mestecatul poate deveni o problemă, ochiul de partea afectată poate rămâne mereu deschis și de asemenea pronunțarea unor cuvinte devine dificilă.

În general, paralizia facială periferică este nedureroasă. Sunetele puternice pot crea disconfort, iar senzația de gust se poate pierde parțial.

Foarte important este diagnosticul diferențial cu atacul vascular cerebral, de aceea consultația la medic este recomandată rapid.Este important ca un atac vascular cerebral să fie diagnosticat în primele 3 ore de la debut, astfel se poate interveni eficient în tratamentul acestuia.
Pentru a recunoaște semnele unui atac cerebral se urmăresc 3 semne: paralizia facială, paralizia mâinilor sau picioarelor și probleme de vorbire. Astfel, spre deoseibire de paralizia facial periferică, cea care apare în atacul vascular se însoțește și de paralizii la nivelul altor părți ale corpului.

În cazul unei tumori cerebrale, paralizia faciala apare treptat și nu în câteva ore.