Confidenţialitate

Pancreasul şi afecţiunile pancreatice

Pancreasul se găsește în partea stângă a abdomenului, sub stomac. Are o greutate de aproximativ 80 grame și o lungime de 15 – 20 cm.
Pancreasul este un organ important al corpului nostru. Este considerat o glandă mixtă, adică secretă atât hormoni care reglează glicemia precum insulina, cât și sucul pancreatic care ajunge în intestinul subțire și ajută la digestie.
Celulele pancreatice care sunt responsabile de funcția digestivă ocupă 90% din pancreas. Enzimele digestive și bicarbonatul secretate de către acestea ajung în duoden, parte a intestinului subțire. Bicarbonatul compensează aciditatea prin care alimentele au trecut în stomac, pH-ul devenind acum unul alcalin. Enzimele participă la digestia proteinelor, lipidelor și amidonului.
Atunci când enzimele pancreatice nu sunt într-o cantitate suficientă apar tulburări digestive. Alimentele procesate sunt lipsite de enzime și suprasolicită pancreasul.
Pancreasul este un organ esențial, iar afectarea acestuia influențează major sănătatea întregului organism.
Pancreatita, adică inflamația pancreasului, și cancerul pancreatic sunt afecțiuni grave care amenință viața. Având în vedere că pancreasul secretă insulină, diabetul este o altă boală care implică acest organ, în special diabetul de tip 1.

Riscul de a dezvolta cancer de pancreas includ moștenirea genetică, diabetul, fumatul și pancreatita cronică. Cancerul pancreatic afecteaza in mod egal atat femeile cat si barbatii, dupa varsta de 45 de ani. Cancerul pancreatic deseori trece neobservat pana cand devine avansat si greu de tratat.
Cancerul pancreatic presupune diviziunea necontrolată a unor celule cu caractere maligne care invadează țesutul pancreatic și apoi țesuturile din jur și metastazează.
Cancerul pancreatic este silențios la început. Pe măsură ce avansează, apare durerea abdominală în abdomenul superior, simțită uneori și în spate, în special după masă și atunci când pacientul stă întins. Scăderea în greutate, oboseala, depresia și colorația galbenă a pielii și ochilor sunt alte semne posibile.
Tratarea cancerului pancreatic este dificila daca acesta este descoperit târziu. Astfel, se dorește depistarea precoce. Medicul are nevoie de investigații precum tomografia computerizată pentru a vizualiza tumora. Apoi diagnosticul definitiv se pune în urma efectuării unei biopsii.
Cancerul de pancreas este o afecțiune malignă foarte greu de tratat și cu un prognostic foarte prost, supraviețuirea fiind de aproximativ 6 luni după diagnosticare. Prevenția este cea mai bună armă. Renunțați la fumat, renunțați la grăsimi și adoptați o dietă sănătoasă și renunțați la sedentarism – sportul previne multe afecțiuni grave.

Inflamația țesutului pancreatic poartă numele de pancreatită și poate fi acută sau cronică.
Pancreatita acută apare brusc, manifestându-se prin apariția unei dureri violente în zona abdominală superioară, care poate iradia în zona spatelui și nu cedează la medicamentele obișnuite împotriva durerii. Se însoțește de greață, vărsături și transpirații reci. Ce se întâmplă de fapt? Pancreasul este atacat și distrus de propriile enzime, fenomen ce poartă numele de autodigestie. Cauzele sunt reprezentate de consumul excesiv de alcool, pietrele din căile biliare, sau chiar și anumite medicamente. Pancreatita acută este o afecțiune gravă care poate duce la deces, toxinele și enzimele pancreatice putând ajunge la creier sau la alte organe vitale din organism.
Consumul prelungit de alcool poate conduce și la pancreatita cronică ce constă în deteriorarea treptată a funcției pancreatice. Apar astfel tulburări de alimentație, dar și diabet.
Pancreatita afectează în special adulții cu afecțiuni ale vezicii biliare, cu obiceiuri alimentare nesănătoase precum consumul excesiv de grăsimi sau de alcool sau cu anumite sindroame metabolice.
Pancreatita acută este o urgență medicală care necesită internare și tratament medicamentos. În cazul apariției complicațiilor precum peritonită, ocluzii intestinale sau perforații de organ, se intervine chirurgical.