Confidenţialitate

Pacienții care suferă de boli cronice rămân fără medicamente. Cezar Irimia: „Situația este critică” / „Nu mai sunt bani în sănătate” | AUDIO

Mai multe spitale care tratează bolnavii de cancer au amânat tratamentul pe motiv că în spital nu ar mai fi medicamente pentru chimioterapie. Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a spus la Europa FM că „vom face toate demersurile necesare pentru a acționa statul român în judecată și-l vom acuza de genocid. Nu ne vom opri aici, vom informa și Comisia Europeană despre această situație fără precedent”.

Cezar Irimia: „Am primit semnale din toată țara că sunt probleme cu medicamentele”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În urmă cu o lună și jumătate am primit semnale din Institutul Oncologic București și din Institutul Clinic Fundeni de pe secția de Hematologie și Oncologie Medicală din IOB (Institutul Oncologic București) despre amânarea tratamentelor unor pacienți pentru că în spital nu se găseau medicamentele necesare. Și am primit semnale din toată țara că sunt probleme cu medicamentele nu numai în spitale, ci și în circuitul deschis – adică medicamente care se procură din farmaciile cu circuit deschis”, a explicat Cezar Irimia.

Motivul pentru care medicamentele nu se mai găsesc ar fi lipsa finanțării unor programe naționale de sănătate

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Nu mai sunt la raft pentru că farmaciile au acumulat datorii către furnizorii de medicamente pentru că statul nu le-a decontat rețetele compensate și gratuite, iar în spitale nu au bani să cumpere medicamente. Acesta este adevărul azi. Deci situația este critică și fără precedent. Nu mai sunt bani în sănătate”, a mai spus Cezar Irimia.

Reprezentanţii pacienţilor cer Guvernului să deblocheze banii necesari și spun că vor da statul în judecată: „Îl vom acuza de genocid”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am sesizat azi și Colegiul Medicilor din România, Consiliul Național pentru Siguranța Pacientului – care este doar un titlu pompos și nu au făcut nimic până acum pentru acești pacienți.
Iar noi vom merge mai departe la Alianța a Pacienților Cronici , Federația Pacienților cu Cancer și Asociația pentru Boli Autoimune; vom face toate demersurile necesare pentru a acționa statul român în judecată și-l vom acuza de genocid. Nu ne vom opri aici, vom informa și Comisia Europeană despre această situație fără precedent”, a mai spus Cezar Irimia.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: De ce consumă copiii droguri de la vârste fragede? Explicația Ramonei Dabija, directoarea Agenției Naționale Antidrog | VIDEO