Confidenţialitate

De ce consumă copiii droguri de la vârste fragede? Explicația Ramonei Dabija, directoarea Agenției Naționale Antidrog | VIDEO

Ramona Dabija, directoarea Agenției Naționale Antidrog, a fost invitata lui Tudor Mușat în emisiunea Piața Victoriei la Europa FM. Cum ajung copiii să consume droguri de la vârste fragede și care ar putea fi problemele care stau la baza consumului de droguri în cazul celor mici?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Copilul acela, de multe ori, nu este ascultat acasă, nu se simte iubit și atunci vrea să aparțină unui grup”

„Copiii încearcă să evadeze din viața reală, să nu mai aibă problemele pe care ei le întâmpină în viața reală și atunci apelează la o cale ușoară – din punctul lor de vedere – aceste substanțe, care pentru câteva secunde îi fac să se simtă mai bine, să se creadă învingători și după ce trece efectul să-și dorească să consume din ce în ce mai mult.

Copiii au probleme în familie, în comunitate, în școală și de multe ori nu au cu cine să discute. Aud de multe ori că este o problemă de anturaj. Poate, dar dacă noi, ca adulți, ne-am învăța copiii să-și facă alegerile corecte, să aibă prietenii care să-i sprijine într-un mod pozitiv și nu negativ, atunci poate această problemă de anturaj nu s-ar mai pune.

De multe ori m-am întrebat de ce anturajul are atât de multă influență asupra unui copil și am aflat că copilul acela, de multe ori, nu este ascultat acasă, nu se simte iubit și atunci vrea să aparțină unui grup, vrea să fie și el acceptat așa cum este”, a explicat Ramona Dabija, directoarea Agenției Naționale Antidrog la Europa FM.

„A-ți cunoaște copilul înseamnă să vorbești cu el zilnic, să-l privești în ochi, să afli toate problemele cu care el se confruntă pentru că și copiii au probleme”

„Copiii noștri au nevoie de niște părinți care să se educe pentru această generație. Ei iau informații foarte multe și în special din mediul online – tot ca un efect al pandemiei și atunci, fiind atât de multe informații, ei nu au cum să discearnă ce este corect, ce este incorect, cum să-și facă alegeri. Avem părinți care nu cunosc prietenii copiilor lor nici din viața reală, nici din online.

Avem părinți care se mulțumesc cu faptul că îi dau bani, îi asigură absolut tot ce vrea el, mai puțin timp. Prima întrebare pe care noi o punem părinților este <<Tu îți cunoști copilul?>>. Pentru a-ți cunoaște copilul nu înseamnă să-l vezi seara acasă în fața unui calculator, să-l întrebi cum i-a fost ziua și el să spună <<Bine>> și atât.

A-ți cunoaște copilul înseamnă să vorbești cu el zilnic, să-l privești în ochi, să afli toate problemele cu care el se confruntă pentru că și copiii au probleme – pentru vârsta lor, destul de grave unele dintre ele. A-ți învăța copilul că în familie găsește soluție la orice și dacă mama și tata nu au o soluție știu ei specialiști unde îi vor duce”, a mai spus directoarea Agenției Naționale Antidrog la Europa FM.

Directoarea Agenției Naționale Antidrog, despre proiectul „Safe Space”

„Noi avem proiectul <<Safe Space>> adresat adolescenților aflați la risc de consum sau adolescenților consumatori și familiilor lor – copiii vin de trei ori la sesiuni de informare, se aduc unii pe alții, iar ulterior, a patra oară, dacă doresc să continue le trebuie acordul părinților. În acest moment, la nivel național, avem 160 de adolescenți – ni se spune de ce doar atât.

Pentru că problema este mult mai gravă, pentru că părinții a 160 de adolescenți au acceptat ca copiii lor să meargă la psiholog. Au acceptat să intre alături de copiii lor în acest program, pentru că la un psiholog nu duci copilul ca să-l repare și tu, ca familie, aștepți doar să se vadă rezultatele. Copilul trebuie să știe că este susținut, că nu este judecat, că nu este tras la răspundere pentru o rătăcire de moment”, a explicat Ramona Dabija, directoarea Agenției Naționale Antidrog.

„Ne-am dat seama că până în clasa V-a părinții sunt non-stop cu copilul. În momentul în care ajunge în clasa a V-a copilul este considerat mare, este lăsat să vină și să plece singur la școală, i se dau anumite sume de bani, este lăsat să meargă singur în parc”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tudor Mușat: Care sunt acele probleme ale copiilor de aceste vârste – 13, 14, 15 ani – care îi împing la evadarea prin consum? Care sunt acele declanșatoare, bullying, dificultatea temelor, nevoia de a semăna cu cel mai popular personaj din școală sau din liceu? Întreb… sunt variante.

Ramona Dabija, directoarea Agenției Naționale Antidrog: „Toate aceste variante sunt valabile dacă luăm fiecare caz în parte. Anul trecut școlar 2022 – 2023, în luna mai, împreună cu Colegiul Psihologilor și Inspectoratul General Școlar din Municipiul București am inițiat un proiect pilot copiilor de clasa a VII-a, pentru că atunci au vârsta de 13 ani, și am mers în toate școlile bucureștene înainte de grevă.

Discutând cu ei să vedem de ce lucrurile astea, de ce la 13 ani. Și din discuțiile cu ei ne-am dat seama că până în clasa V-a părinții sunt non-stop cu copilul. În momentul în care ajunge în clasa a V-a copilul este considerat mare, este lăsat să vină și să plece singur la școală, i se dau anumite sume de bani, este lăsat să meargă singur în parc. Activitățile extrașcolare nu prea mai sunt și de multe ori se întâlnesc în parc cu tot felul de prieteni despre care părinții nici nu știu cine sunt. Știu că se întâlnește cu X și cu Y, dar doar atât”.

„Nu la 13 ani îți descoperi copilul. Comunicarea se face încă de la grădiniță sau chiar când el e mai mic”

„În clasa a VII-a, părinții se reîntorc la copil pentru că urmează examenul de clasa a VIII-a și atunci au pretenția ca copilul să fie la o anumită oră acasă, să facă meditații de multe ori, se uită mai atent la școală pentru că este rușinos ca copilul tău să nu intre la un liceu pentru că ce o să spună lumea și copiii care au gustat această libertate și independență dintr-o dată simt iar presiunea și devin anxioși și nu știu să gestioneze și intervine foarte mult comparația <<De ce acela are note mai mari și tu nu faci față?>>. Și atunci aici este secretul, aici copilul trebuie să aibă o comunicare foarte bună cu părintele, dar comunicarea asta se face în timp. Nu la 13 ani îți descoperi copilul. Comunicarea se face încă de la grădiniță sau chiar când el e mai mic și comunicarea presupune nu doar întrebări din partea părintelui, ci și răspunsuri la întrebările pe care copilul le poate adresa părintelui”, a mai spus Ramona Dabija la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Tudor Mușat și Ramona Dabija, directoarea Agenției Naționale Antidrog

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Expert criminolog: „În alte țări există niște programe extrem de compacte și care pot fi achiziționate la cheie de către școli sau de stat” | AUDIO