Confidenţialitate

Ouăle se vor scumpi cu 10-15% în contextul răspândirii gripei aviare în statele europene | AUDIO

Prețul ouălor va crește în perioada următoare cu 10-15% în contextul răspândirii gripei aviare – nu atât la noi, cât în restul statelor europene. Dacă cererea de ouă din perioada Paștelui va fi mare, și scumpirea va fi pe măsură, spre 20%. De ce? explică la Europa FM Leonard Stafie, reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă din județul Iași.

Leonard Stafie: Nu putem să ne acoperim necesarul de ouă la nivelul României

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Nu putem să ne acoperim necesarul de ouă la nivelul României, deci nu avem producție. Atunci, cei din Europa vor veni cu brațele deschise către noi să ne aducă ouă, mai ales Polonia. Un ou cu cifra 3, deci creștere în baterie de la cifra 2 se va duce la 1 leu, 1 leu și puțin. Iar celelalte categorii – cifra 1 și cifra 0 – cred se vor duce la 1,50 lei spre 2 lei. Scumpirile din ultimul an sunt din cauza prețului furajului și prețului energiei și a motorinei”, a explicat Leonard Stafie la Europa FM.

Leonard Stafie: Avem 30 de milioane de pui de carne – ne asigură 80-85% din necesar

În ceea ce privește carnea însă, Leonard Stafie nu se așteaptă la fluctuații de preț în perioada următoare pentru că focarele de gripă aviară au fost la curcani nu la pui.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Încă nu s-a semnalat și sperăm să nu se semnaleze nimic pe piață cu privire la carne. La noi în România discutăm despre o populație de vreo 30 de milioane de pui de carne și ne asigură 80-85% din necesar. Și nu cred că va fi o influență atât de mare la carne. La ouă, datorită faptului că depindem de ouă aduse din intracomunitar și pentru faptul că nu ne acoperim nici măcar jumătate din necesarul de ouă”, a mai spus Leonard Stafie la Europa FM.

Autoritatea națională sanitar veterinară a anunțat azi că a fost finalizată prima acțiune de dezinfecție la toate cele trei ferme de curcani de la Brașov, unde a fost diagnosticată gripa aviară. Anterior, toți cei peste 220.000 de curcani uciși au fost îngropați pe un teren al Primăriei Codlea.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Alertă sanitar-veterinară în Bacău: două lebede depistate cu gripă aviară | AUDIO