Confidenţialitate

Alertă sanitar-veterinară în Bacău: două lebede depistate cu gripă aviară | AUDIO

Este alertă sanitar-veterinară în Bacău, după ce analizele au arătat că două lebede găsite moarte în puncte diferite ale județului aveau gripă aviară. DSVSA a dispus înăsprirea masurilor de biosecuritate în toate fermele de păsări din județ, precum și o monitorizare permanentă.

Una dintre păsări a fost descoperită pe lacul Lilieci, în zona localității cu același nume din comuna Hemeiuș, iar cealaltă pe lacul Galbeni, în comuna Letea Veche. Gripa aviară a fost cea care a ucis păsările, au arătat analizele de laborator.

Au fost trimise adrese tuturor primăriilor, dar și agenților economici care au ferme de păsări ori care derulează activități de comerț cu păsări vii sau ouă. Sunt sfătuiți să acorde atenție sporită măsurilor de protecție și să monitorizeze situația.

De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să evite contactul dintre păsările domestice și cele sălbatice, iar pentru fermele avicole s-a impus înăsprirea măsurilor specifice de biosecuritate.

Băcăuanii care cresc în curte rațe și gâște sunt sfătuiți să le separe de alte păsări domestice, iar o măsură foarte importantă este ca acestea să nu fie lăsate să se sclade or să se adape din lacuri și bălți.

La orice semn că o pasare nu ar fi în regulă, băcăuanii sunt sfătuiți să apeleze la medicii veterinari.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Brașov: Focar de gripă aviară la o două ferme de curcani. Peste 120.000 păsări vor fi sacrificate | AUDIO