Confidenţialitate

Brașov: Focar de gripă aviară la o două ferme de curcani. Peste 120.000 păsări vor fi sacrificate | AUDIO

Focar de gripă aviară la două ferme de curcani din județul Brașov. Acolo se află peste 120.000 de păsări. Fermele vizate se află în Codlea, județul Brașov. În jurul lor a fost fixată o zonă de protecţie şi de supraveghere de 10 kilometri.

„Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o fermă de curcani, cu un efectiv de 65.626 de capete, din exploatația comercială de păsări  BRAVCOD SRL – F2, de pe platforma zootehnică din localitatea Codlea, județul Brașov”, transmite ANSVSA.

Vicepreședintele ANSVSA, Dănuț Păle, a declarat pentru Europa FM că virusul a fost confirmat la o a doua fermă. 120.000 de păsări vor fi eutanasiate:

„Păsările din cele două ferme vor fi eutanasiate, 65.000 de capete pe fermă, la două ferme undeva la 120.000 de capete.

E vorba despre curcani cu de 12-14 săptămâni. Vicepreședintele ANSVSA:

„Noi încercăm să salvăm toată platforma pentru că aici e o platformă foarte mare și măcar să limităm facem toate eforturile să izolăm cele două ferme care au fost afectate și nu mai e nimic de făcut.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritățile mai anunță că a fost delimitată o zonă de protecţie şi de supraveghere, astfel încât pe o rază de minim 10 km s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport.

„În zona de protecţie se află alte 9 exploataţii comerciale de păsări și în zona de supraveghere 15, care sunt monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe”, potrivit informării ANSVSA de vineri.

Drumurile de acces către aceste ferme a fost restricționat pentru a împiedica o eventuală răspândire a infecției.

Foto: Shutterstock

CItește și: Bulgaria: Alertă de gripă aviară la o fermă de prepelițe. A fost descoperită o tulpină extrem de infecțioasă