Confidenţialitate

Otilia Nuțu, expert în Energie: Principalul risc din această iarnă este să nu avem gaz

Otilia Nuțu, expertă în Energie, a fost invitata Adrianei Nedelea în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Experta în energie a subliniat că principalul risc cu care s-ar putea confrunta românii în iarna anului acesta ar fi lipsa gazului. Otilia Nuțu a mai explicat și că motivul pentru care prețurile cresc atât de mult este riscul major ca la un moment dat să nu mai existe gaz suficient în piață.

„Motivul pentru care cresc prețurile atât de mult este iminența unei întreruperi de furnizare. Prețurile nu cresc de capul lor, pur și simplu piața percepe că este un risc major ca la un moment dat să nu existe suficient gaz în piață. Și atunci toată lumea încearcă să-și cumpere acum gazul ca să aibă. Nu știu în ce măsură nu vor fi cel puțin, dacă sunt câteva zile în care să fie foarte frig, s-ar putea întâmpla să avem o problemă inclusiv cu gazul care să poată să intre fizic. Adică să fie țeava goală, pe scurt”, a explicat Otilia Nuțu, expertă în Energie, la Europa FM.

Otilia Nuțu a mai spus că în acest moment, România are în depozitele de înmagazinare 75% din capacitatea totală de gaz.

„Acesta ar fi principalul risc. Noi avem în depozitele de înmagazinare cam vreo 75% din capacitatea totală. Din câte mi-au explicat niște specialiști, înțeleg că pentru a avea presiune suficientă în rețeaua de gaz ca să poți să furnizezi gaz atunci când este o temperatură foarte joasă un număr de zile, ai nevoie de un flux de importuri. Problema este că noi nu avem capacitate acum de când nu mai importăm prin Ucraina – Gazprom nu mai livrează prin Ucraina – iar noi ne putem cumpăra gazele din Ungaria și din Bulgaria foarte puțin, noi nu avem suficientă capacitate de import ca să ne acoperim acest necesar suplimentar pentru a asigura fluxul și presiunea suficient de mare în cazul în care ar fi o iarnă foarte friguroasă”, a mai spus Otilia Nuțu la Europa FM.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Surse: Testele de salivă pentru elevi și profesori nu pot fi livrate pentru că Ministerul de Interne nu are bani pentru ele | AUDIO