Confidenţialitate

Ordonanțele pe energie, fără consultări. Au fost adoptate fără să le vadă nimeni, se plâng patronatele

Patronatele reclamă lipsa consultațiilor după ce joi Guvernul a adoptat modificările la Ordonanţa care prevede compensarea facturilor la energie.  

„Este incredibil că avem din nou Ordonanțe de Urgență adoptate fără să le vadă nimeni, fără o minimă consultare publică sau un aviz al Consiliului Economic și Social” a transmis Confederația Patronală Concordia, prin vocea directorului executiv Radu Burnete.

Nemulțumiri vin și din industria de telecomunicații care va fi una dintre cele mai lovite industrii în urma modificărilor adoptate joi de Guvern la prețurile din energie și gaze naturale, care vor genera costuri suplimentare de 400 milioane de euro, au declarat pentru HotNews.ro surse din industria telecom.

Măsurile din energie adoptate fac rău sectorului și încalcă legislație europeană, afirmă fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, care precizează că România s-a grăbit și trebuia în schimb să aștepte propunerile Comisiei Europene de reformare a pieței.

Ce a anunțat aseară Executivul? Schema de plafonare pentru populaţie şi mediul economic se extinde până la 31 august a anului viitor.

1 – 68 de bani / kilowatt pentru facturi cu consum de până la 100 de kilowatti

Cei cu facturi de până la 100 de kilowatti pe lună vor plăti un preț de maximum 68 de bani / kilowatt.

2 – 80 de bani / kilowatt pentru facturi cu consum între 100 și 255 de kilowatti

Pentru un consum între 100 și 255 de kilowatti prețul este de 80 de bani.

3 – Consumul de peste 255 de kilowatti este plătit la prețul pieței

Orice trece de acest consum se va plăti la prețul pieței: adică suma dintre prețurile de achiziție, furnizare și tarifele reglementare de ANRE, arată proiectul noii ordonanță de urgență.

Prețurile pentru spitale, școli și instituții de servicii sociale

Spitalele, școlile și instituțiile de servicii sociale vor plăti un preț de 1 leu / kilowatt cu TVA inclus.

Prețurile pentru instituții publice, IMM-uri și firmele din industria alimentară

Restul instituțiilor publice, IMM-urile și firmele din industria alimentară vor avea factura plafonată la maxim 1 kwh pentru 85% din consumul mediu lunar realizat în 2021. Restul se plătește la prețul pieței.

Prețurile pentru gaze naturale

Cât privește facturile la gaze naturale, clienții casnici vor plăti maximum 31 de bani / kilowatt, iar cei noncasnici maximum 37 de bani.

Producătorii de energie electrică vor plăti din această lună o contribuție de solidaritate. Banii adunați din această contribuție se vor regăsi într-un fond de „tranziție energetică”.

Citește și: De ce românii din diaspora nu vor bani de la Guvernul român pentru a începe o afacere în țară. Start-Up Nation 2022 va fi prelungit cu 30 de zile | AUDIO

Foto: Shutterstock