Confidenţialitate

De ce românii din diaspora nu vor bani de la Guvernul român pentru a începe o afacere în țară. Start-Up Nation 2022 va fi prelungit cu 30 de zile | AUDIO

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului anunță că va prelungi sesiunea de înscrieri la programul Start-Up Nation 2022, program destinat diasporei, pentru că românii care trăiesc în străinătate nu s-au grăbit să aplice. Ei ar putea să primească 40.000 de euro ca să înceapă o afacere în țară. Termenul expiră pe 1 septembrie, dar nu s-au depus nici jumătate din cereri pentru locurile eligibile.

Liliana Nicolae a încercat să afle de ce programul de finanțare nu este atractiv pentru românii din diaspora.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cornel Radu Loghin, despre Start-Up Nation 2022: „Nu există componenta de consultanță și ajutor pentru cei care vor să aplice”

Cornel Radu Loghin trăiește în Belgia de aproape 14 ani. A înființat la Bruxelles o asociație a românilor – ROMBEL. El spune că, marea majoritate a românilor plecați în străinătate au ce să facă în țările în care s-au stabilit.

E de părere că programul Guvernului se adresează unui număr limitat de posibili aplicanți. Enumeră, însă, motivele pentru care programul nu ar fi atractiv.

„Nu există componenta asta de consultanță și de ajutor pentru cei care vor să aplice pentru că, să nu uităm, în spate este o birocrație pe care o știm toți. Suma nu este o sumă atractivă – cu 40.000 de euro în condițiile în care ți se impune să creezi locuri de muncă”, a explicat Cornel Loghin.

Momentul ales pentru Start-Up Nation 2022 nu este unul potrivit

Pe de altă parte – spune Cornel Radu Loghin – momentul ales pentru acest program este unul foarte prost.

„Lumea, în iulie și august, este în concediu. Sunt singurele luni în care românii într-adevăr pleacă în concediu, majoritatea firmelor de construcții își opresc activtatea”, a mai spus Cornel Loghin.

Românii care ar putea aplica la Start-Up Nation 2022 nu mai au încredere în autoritățile din România

Și – nu în ultimul rând – încă lipsește încrederea în autoritățile din România.

„S-a dus vestea că fondurile pot fi accesate de cei care sunt apropiați sistemului sau care cunosc pe cineva. Deci nu mai există nici încrederea aceasta de care este nevoie”, a explicat Cornel Loghin.

Sub 400 de cereri depuse pentru 1000 de locuri eligibile

Românii din străinătate ar putea să primească maximum 200.000 de lei, adică 40.000 de euro, dacă se întorc în țară să facă afaceri.

Mai puțin de 400 de cereri s-au depus pentru 1.000 de locuri eligibile. Ministerul Antreprenoriatului anunță că va prelungi perioada de aplicare cu încă 30 de zile.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: OUG privind modificarea măsurilor de compensare a prețurilor energiei, aprobată de Guvern. DOCUMENT