Confidenţialitate

Orban: Trecem la ”stare de alertă maximă”. Reinstituim amenzile | AUDIO

Premierul a anunțat, luni dimineață, în debutul şedinţei de Guvern, adoptarea hotărârii care permite continuarea stărea de alertă.

“După o analiză a situaţiei din punct de vedere legislativ, am luat decizia de a organiza această şedinţă de guvern pentru a lua decizia de instituire a stării de alertă în conformitate cu prevederile Legii 55, care intră în vigoare începând de astăzi. După cum bine ştim, exista temeiul anterior, stabilit de Ordonanţa 21; în schimb, după intrarea în vigoare a legii, pentru a nu avea nici un fel de comentariu, nici un fel de pe polemică privitoare la starea de alertă, pentru ca lucrurile să fie clare şi să nu avem foarte multe, să spun, dispute şi polemici, decizia de a institui starea de alertă prin hotărâre de guvern, în conformitate cu prevederile legii, este decizia pe care am adoptat-o. Anterior şedinţei de guvern am convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că în prevederile Legii 55, mai multe măsuri care sunt cuprinse în cadrul hotărârii de guvern aferente stării de alertă trebuie adoptate la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi pentru a avea complet toate procedurile legale puse la punct şi respectate, am luat Hotărârea numărul 25 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ca fundament pentru hotărârea de Guvern. O dată cu adoptarea hotărârii de guvern, continuăm, practic, starea de alertă care a fost instituită prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, dar, ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă, pentru că legea ne conferă toate pârghiile şi instrumentele pentru a putea asigura respectarea măsurilor, a regulilor care sunt stabilite pentru a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor”, a spus Ludovic Orban.

“Vă infomez că în această după-amizază, la ora 19:00, am convocat toate instituţiile statului cu drept de control, pentru a pune la punct un plan amăunţit de asigurare a respectării măsurilor cuprinse în starea de alertă, în cadrul hotărârii de guvern şi în mod evident şi în cadrul Legii 55. De asemenea, toate ministerele care au atribuţii în cadrul stării de alertă trebuie să emită actele normative in baza legii şi în baza hotărârii de guvern, pentru a stabili toate regulile de desfăşurare a transportului public, de desfăşurare a activităţii în instituţii, de desfăşurare a activităţii în spaţiile comerciale, de desfăşurare a activităţii la centrele de îngrijire personală, în centrele de îngrijirea persoanelor vulnerabile. Toate ministerele trebuie să asigure şi să completeze prin ordine comune, împreună cu ministrul sănătăţii, toate reglementările secundare pentru a avea garanţia că în fiecare loc lucrurile se petrec, astfel incât să împiedicăm la maxim riscul de răspândire a virusului. Hotărârea de guvern conţine trei anexe, aşa cum prevede legea: anexa nr. 1- Măsurile de creştere a capacităţii de răspuns, anexa nr.2 – Măsuri pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor şi anexa 3 – Măsuri pentru diminuarea impactului tipuluide risc. Hotărârea de guvern odată adoptată va fi transmisă parlamentului pentru a încuviinţa starea de alertă şi toate măsurile care se dispun în cadrul stării de alertă. În următoarea perioadă, toate ministerele, toate autorităţile care se află în subordinea sau în coordonarea ministerelor trebuie să fie mobilizate la maxim. Ministerul de Interne prin poliţie, jandarmerie, poliţia de frontieră şi prin toate structurile, inclusiv prin poliţia locală, care este subordonată operaţional poliţiei naţionale, va trebui să se implice cu toate forţele pentru a asigura respectarea regulilor. Majoritatea zdrobitoare a cetăţenilor, 98% dintre cetăţenii români sunt oameni cu respect faţă de lege, oameni care respectă regulile, oameni care au fost alături de noi şi a căror responsabilitate a contribuit la ţinerea sub control a epidemiei şi la diminuarea efectelor negative pentru sănătatea şi viaţa oamenilor”, a adăugat șeful executivului.

Potrivit acestuia, amenzile reprezintă ”un instrument prin care cei care nu respectă legea pot fi determinaţi la o conduită corectă”.

”Orice comportament care nu este corect şi care poate duce la infectarea concetăţenilor noştri trebuie sancţionat. Aşa este normal şi aşa este firesc. Suntem democraţie, dar nu suntem anarhie! Democrația funcționează în beneficiul celor care respectă legea, celor care respectă regulile”, a explicat Ludovic Orban.

“Trebuie să fim în continuare alături de ei şi să-i ferim de unii, care se pare că nu înţeleg, o minoritate care, din păcate, se manifestă de multe ori agresiv şi în sfidarea regulilor. Noi trebuie să fim de partea oamenilor corecţi, oamenilor care respectă legea, oamenilor responsabili, a oamenilor care contribuie la o conduită normală şi firească. Iar aici, trebuie să spunem încă o dată lucrurilor pe nume: cu cât controlăm mai bine răspândirea virusului, cu cât limităm efectele epidemiei mai mult, cu atât şansa de a reveni la normalitate este mai mare. Pentru ca să putem adopta noi măsuri de relaxare, începând cu data de 1 iunie, va trebui ca în perioada asta, până în data de 1 iunie, măsurile de relaxare pe care le-am adoptat să nu genereze o creştere semnificativă a numărului de persoane infectate, pentru că altfel nu numai că nu putem să luăm alte măsuri de relaxare în continuare, ci există riscul să revenim asupra unor măsuri de relaxare, care ar putea determina, din cauza unui comportament incorect şi împotriva regulilor, o creştere semnificativă a numărului de cazuri. Ca atare, o dată cu adoptarea acestei hotărâri de guvern, în baza legii, vă repet, avem la dispoziţie toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile. Nu pot să nu fac o paranteză şi să nu vă spun că am rămas siderat când am văzut oameni care ne acuzau că de ce am dat amenzi, cum acum ne acuzau că de ce nu am dat amenzi, adică ‘ai bască, n-ai bască’. Deci amenzile sunt un instrument prin care cei care nu respectă legea pot fi determinaţi la o conduită corectă, pentru că o conduită corectă din partea fiecărui cetăţean, de fapt, contribuie la sănătatea publică şi îi fereşte pe oamenii care sunt corecţi, care respectă legea şi regulile, să fie supuşi riscului de infectare. Din punctul meu de vedere, atât timp cât este evident că acest virus generează, mai ales pentru persoanele care au vulnerabilităţi sau alte boli, generează riscuri majore, inclusiv pentru viaţa oamenilor, orice comportament care nu este corect şi care poate duce la infectarea concetăţenilor noştri este un comportament care trebuie sancţionat. Aşa este normal, aşa este firesc. Suntem democraţie, dar nu suntem anarhie. Democraţia funcţionează în beneficiul celor care respectă legea, în beneficiul celor care respectă regulile şi noi, ca guvern, şi celelalte autorităţi care colaborează cu noi trebuie să fie în acest dispozitiv de asigurare a respectării legii şi până la urmă, de a apăra viaţa şi sănătatea românilor”, a conchis premierul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Sănătății a reacționat, duminică, față de încălcarea regulilor de distanţare socială în primele zile de relaxare a restricțiilor.

Nelu Tătaru a spus că, în primele două zile de stare de alertă, măsura relaxării a fost neînțeleasă de o parte a populației.

Totodată, oficialul subliniază că dacă situația scapă de sub control, se poate reveni la starea de urgență, așa cum a declarat și președintele Iohannis joi.

“După cum ştim sau ar trebui să ştim, dar ţin să reamintesc că România este în stare de alertă. Guvernul este în stare de alertă. Ministerul Sănătăţii este în stare de alertă. Populaţia şi agenţii economici ar trebui să fie în stare de alertă. Urmărim, de două zile, măsurile de relaxare, dar urmărim în acelaşi timp şi măsurile sau regulile de desfăşurare şi funcţionare pe toate aceste paliere pe care le-am relaxat. Dacă toată săptămâna trecută, aminteam şi reamintesc şi acuma, că această relaxare este mai importantă, din punct de vedere medical decât sărbătorile pascale sau weekendul de 1-3 mai, menţin aceeaşi afirmaţie. Am observat, începând de pe 15, o confundare a măsurilor de relaxare, cu relaxarea totală. Dacă am relaxat anumite domenii, le-am relaxat tocmai considerând că aceste domenii sunt cele care ar putea fi cu cele mai puţine repercursiuni. Suntem într-un moment în care avem două zile şi în aceste două zile, am văzut că atât agenţii economici, cât şi populaţia, o parte din agenţii economici, o parte din populaţie, au uitat să urmărească şi acele reguli de funcţionare şi desfăşurare a activităţilor lor, odată cu reluarea activităţilor lor”, a declarat Nelu Tătaru la Antena 3.

“Ţin să reamintesc [că] precauţiile şi regulile trebuie să rămână de bază! Sunt 14 zile în care noi, ca Minister al Sănătăţii şi celelalte ministere de resort, urmărim evoluţia. Dacă această evoluţie este nefavorabilă, vom reinterveni şi vom pune restricţii. Dacă evoluţia este favorabilă, atunci putem să ne gândim şi la alte relaxări, dar urmărind primele două zile, nu neapărat că este o îngrijorare, precauţiile sunt maxime şi trebuie să ne gândim, în săptămâna următoare, să evaluăm şi răspunsul, dacă este pozitiv sau negativ, după aceste două trei, zile”, a adăugat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Vreau să atenţionez şi administratorii sau agenţii economici. Dacă toată săptămânile trecute am avut discuţii, şi eu şi ceilalţi colegi de-ai mei, miniştri de resort, vizavi de aceste măsuri de relaxare cu care au fost totalmente de acord, pentru o primă fază, s-ar părea că o parte dintre ei au uitat această discuţie. Trebuie să se gândească că aceste prime zile sunt cele care dau tonul şi următoarelor, iar următoarele 14 zile sunt cele care vor decide următoarele măsuri de relaxare sau nu. Transformarea carantinei instituţionalizate în izolare sau în autoizolare la domiciliu, a făcut ca mulţi concetăţeni de-ai noştri să se întoarcă în ţară. Trebuie gestionată această întoarcere atât de către Ministerul de Interne, cât şi de Direcţia de Sănătate Publică, iar în continuare, autoizolarea să fie respectată. Este un aflux de concetăţeni de-ai noştri veniţi din ţările care până acum două zile le consideram roşii şi mergeau în carantină… Deci trebuie gestionate ca atare, dar mă repet, trebuie şi aceşti conaţionali ai noştri să înţeleagă că această relaxare, de la carantină la izolarea la domiciliu trebuie respectată cu stricteţe”, a avertizat Nelu Tătaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul a comentat și aglomerația din punctele de trecere a frontierei.

“Pericolul real este să avem o reluare a transmiterii comunitare, o dată în comunităţile pe care le aveam deja şi, în al doilea plan, al celor care vin din afară din focare, din afara ţării noastre. Această apropiere pe care o putem vedea, nerespectarea celor mai mici reguli de distanţare, mască de protecţie vor fi în următoarea perioadă evaluate prin efectele lor. Sperăm ca aceste efecte să fie mai mici, deşi prognoza noastră ne-a arătat că în următoarea săptămână vom înregistra o creştere a numărului de cazuri noi. Rămâne ca noi, ca sistem medical, să le gestionăm (…) Noi aveam reperele, ştiam ce trebuia făcut încă de la începutul acestei pandemii, dar cei care se întorc nu respectă aceste reguli. În nerăbdarea lor de a ajunge acasă, de a ajunge în ţară, uită să respecte regulile de precauţie (…) Pot atrage noi decizii. La ora 24:00 intră în vigoare şi Legea COVID-19, care a fost votată în Parlament. Urmează să avem şi noi şedinţă de guvern, să dăm hotărâre de guvern, iar în funcţie de evoluţia zilelor următoare se poate lua şi o decizie în sens restrictiv (…) Nu-mi este teamă. Sunt precauţiile care trebuie să fie mai mari. Gândiţi-vă ce a fost în sistemul de sănătate la începutul acestei pandemii. Corpul medical este un corp medical care s-a adaptat şi este pregătit în acest moment. Avem resursele necesare, dar asta nu trebuie să-i facă pe unii să se lase pe o ureche sau să nu respecte precauţiile. Munca corpului medical va fi dificilă în următoarea perioadă şi eu cred că vom face faţă, dar lumea ar trebui să înţeleagă că, dacă la un moment dat vom avea o suprasolicitare, vor fi nevoiţi să suporte această suprasolicitare. Viaţa lor depinde foarte mult de cum gestionăm noi acest moment. Dar cum estionăm noi acest moment depinde de cum respectă ei regulile de precauţie (…) Se evaluează primele două zile, se prognozează următoarea perioadă, se pregătesc măsuri de restricţionare, dacă cumva evoluţia este nefavorabilă, după cum discutăm şi următoarele măsuri de relaxare, dacă vedem că evoluţia este favorabilă (…) cred că va creşte numărul de cazuri noi în următoarea perioadă. Sper să nu crească abrupt de la o zi la alta. Noi suntem pregătiţi să gestionăm, dar în acelaşi timp sper ca acest weekend să fi fost doar acea răbufnire după o perioadă de două luni şi lumea să înceapă să înţeleagă că totuşi nu am trecut greul”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nelu Tătaru nu exclude scenariul reintroducerii stării de urgență.

“Dacă situaţia scapă de sub control şi nu avem altă măsură pentru a putea să reglementăm creşterea numărului de cazuri, creşterea numărului de cazuri din terapie intensivă, la unităţile de primiri urgenţe, creşterea numărului de decese, atunci se poate ajunge şi la reintroducerea stării de urgenţă (…) După acest weekend m-a nemulţumit faptul că cei cu care am discutat săptămâni la rând aceste prime măsuri de relaxare, o parte din ei, nu toţi, nu le-au respectat. Vor urma alte discuţii, vor urma alte discuţii despre viitoarele relaxări şi nu cred că vom mai fi atât de înţelegători (…) [oamenii] să respecte regulile de precauţie, să respecte distanţarea socială. Agenţii economici care au redeschis în aceste momente afacerile lor au nişte reguli, reguli care sunt expuse şi în ordinele de ministru, ale ministrului sănătăţii cu miniştrii de resort. Sunt momente pe care trebuie să le gestionăm. Este un prim moment de relaxare de care depind şi următoarele momente de relaxare. Respectăm în continuare nişte reguli. Precauţiile sunt cele pe care trebuie să le avem în vedere, distanţarea socială este cea pe care trebuie s-o avem în vedere. Şi mă adresez agenţilor economici, tuturor celor cu care am discutat în aceste săptămâni, etapizând relaxarea: să respectăm aceste reguli”, a insistat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primăria Capitalei le-a retras, duminică, autorizația de funcționare celor două terase din parcul Herăstrău unde sute de tineri s-au adunat, sâmbătă seară, la o petrecere în aer liber.

Nu aveau voie să vândă mâncare, nici măcar la pachet, a spus, la Europa FM, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu.

El susține că atribuțiile municipalității sunt limitate în acest caz, deoarece poliția locală se află pe durata stării de alertă în subordinea Ministerului de Interne.

“Am dispus anularea autorizației pentru funcționarea teraselor celor două societăți comerciale a căror inconștiență este fără limită, iar măsurile pe linie de ordine publică și răspundere penală sunt la îndemâna organelor MAI.

Ei nu erau autorizați să vândă mâncare la casă, erau autorizați pentru servire la masă, nu pentru a da mâncare la pachet”, spune oficialul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Viceprimarul Aurelian Bădulescu spune că polițiștii își vor înteți de duminică controalele la terasele din București:

“Am discutat cu directorul Poliției Mun. București. Vor desfășura activități comune cu Jandarmeria pentru descurajarea acestor fenomene. Este păcat de efortul de investiție pe care toți locuitorii Bucureștiului au făcut-o. Nu suntem în recreație, trebuie să fim responsabili”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sute de tineri s-au adunat aseară, la o petrecere, în fața unor terase din Herăstrău, care le-au vândut mâncare la pachet și au dat muzica tare. Tinerii au cântat și au dansat ore în șir, fără să respecte distanțarea, fără să poarte mască sau să țină cont că nu sunt permise adunările mai mari de 3 persoane.

Polițiștii sosiți la fața locului nu i-au putut amenda pe petrecăreți, deoarece nu au baza legală pentru așa ceva. Abia de luni, pot aplica sancțiuni.