Opoziţia critică dur iniţiativa legislativă care afectează funcționarea ONG-urilor

În Senat a fost adoptata tacit iniţiativa legislativă a social-democraţilor Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae, care înăspreşte condiţiile de funcţionare a organizatiilor neguvernamentale.

Proiectul nu avea avizul Guvernului şi a provocat reactii dure din partea partidelor de opoziţie.

Printre prevederi: fundațiile și asociațiile sunt obligate să publice, la fiecare șase luni, o declarație detaliată de venituri și cheltuieli în care să fie menționată fiecare persoană care a dat bani respectivei fundații sau asociații și valoarea acestui venit. Dacă acest lucru nu se întâmplă la timp, ONG-ul respectiv își încetează „de îndată” activitatea.

Senatoarea USR Florina Presadă consideră că legea nu aduce nimic benefic și că ar trebui respinsă la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Nu face decât să vină cu niște obligații suplimentare pentru ONG-uri, sub niște sancțiuni foarte dure: încetarea și suspendarea activității pentru ONG-urile care nu raportează semestrial în monitorul oficial un raport de cheltuieli și venituri extrem de detaliat. Nimeni nu se opune transparenței, numai că genul acesta de transparență duce la încetarea activității unor ONG-uri. „

Fostul deputat Remus Cernea consideră că actul normativ ar fi un atac la democrație:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Sănătatea unei democrații depinde de o societate civilă puternică implicată, cât se poate de activă și de vocală. Încercările politicienilor de la PSD-ALDE de a îngrădi societatea civilă, de a o restricționa, ecident că sunt un atac la sănătatea democrației din România.”

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS