Confidenţialitate

ONG: Peste 50 de jurnaliști uciși în toată lumea în 2018

Potrivit organizației Reporteri Fără Frontiere (RSF), Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (o organizaţie neguvernamentală independentă care susţine libertatea presei) a deplâns ameninţările din ce în ce mai numeroase cu care se confruntă jurnaliştii în întreaga lume, înregistrându-se aproape o dublare a numărului de jurnalişti ucişi ca urmare a activităţii profesionale a acestora în 2018, relatează AFP – citată de Agerpres.

Potrivit CPJ, 53 de jurnalişti au fost ucişi între 1 ianuarie şi 14 decembrie 2018, faţă de 47 pe tot parcursul anului 2017.

Din acest total, 34 au fost vizaţi în mod deliberat – inclusiv jurnalistul saudit Jamal Khashoggi – faţă de 18 anul trecut.

În schimb, numărul de jurnalişti ucişi în conflicte este cel mai scăzut din 2011, cu 13 decese în 2018, potrivit CPJ, care explică această scădere parţial ca urmare a dificultăţii accesului în conflicte din Siria sau Yemen.

Raportul CPJ, organizaţie cu sediul la New York, este scăzut faţă de cel publicat la Paris de către RSF, potrivit căreia 80 de jurnalişti au murit în 2018, între aceştia figurând în special jurnalişti neprofesionişti şi colaboratori ai mass-media.

În Afganistan s-au înregistrat cele mai numeroase decese în rândul jurnaliştilor în acest an.

În dublul atac sinucigaş comis pe 30 aprilie 2018 au fost ucise 25 de persoane, între care nouă jurnalişti, inclusiv fotograful AFP Shah Marai.

CPJ deplânge de asemenea ca şi RSF numărul încă ridicat de jurnalişti încarceraţi – 251 în 2018, după 272 în 2017 – pe fondul atacurilor crescânde la adresa libertăţii presei.

Citând cazul jurnalistului saudit Khashoggi, care a fost asasinat la începutul lunii octombrie la consulatul saudit din Istanbul, CPJ reclamă “lipsa unui leadership internaţional” pentru apărarea jurnaliştilor. În acest sens, organizaţia americană a criticat administraţia Trump, care a refuzat să-şi asume concluziile CIA, potrivit cărora prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman este responsabil de asasinarea jurnalistului saudit.