Confidenţialitate

Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat la 9 ani de închisoare

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare în dosarul ”Fermei Băneasa”.

Decizia Curții de Apel București nu este definitivă.

Verdictul a fost pronunțat în Dosarul Fermei Băneasa, care se referă la tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unor terenuri aflate în proprietatea Universității de Ştiinţe Agronomice Bucureşti. Pe terenurile respective a fost construit complexul comercial Băneasa.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 2000-2004, în urma unor tranzacții dintre Puiu Popoviciu și Ioan Niculae Alecu, la vremea respectivă rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară București, un teren de 224 de hectare, aparținând universității, a fost cumpărat la un preţ subaevaluat de o companie controlată de omul de afaceri.

Procurorii anticuropție susțin că terenul respectiv a fost vândut cu un dolar metrul pătrat, deși preţul pieţei era de cel puţin 150 de euro metrul pătrat. Tranzacţia a fost parafată și de fostul prefect al Capitalei, Mihai Ion Luican.

Potrivit contractului, aici ar fi trebuit dezvoltate activităţi de pomicultură, viticultură și creşterea animalelor. Însă, pe terenul din nordul Capitalei a apărut Complexul Comercial Băneasa.

Dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2012. Judecătorii Curții de Apel București l-au condamnat acum pe Puiu Popoviciu la 9 ani de închisoare cu exectare. Doi ani și jumătate de închisoare a primit fostul şef al serviciului secret al MAI, Cornel Şerban, și doi ani – un fost șef în cadrul DGA, Petru Pitcovici. Fostul rector a fost condamnat la şase ani de închisoare. Ceilalţi inculpaţi au primit pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendare şi şapte ani de detenţie.

Judecătorii au decis să nu se pronunţe pe latura civilă a acestui dosar, adică în privinţa recuperării prejudiciului de peste 620 de milioane de lei.