Confidenţialitate

OMS: Poți face vaccinul antigripal și împotriva COVID-19 în aceeași zi | AUDIO

Orice persoană se poate vaccina împotriva COVID-19, cât și împotriva gripei chiar și în aceeași zi, recomandă Organizația Mondială a Sănătății. De altfel, și Comitetul de Coordonare a Campaniei de Vaccinare în România a recomandat acest lucru la finalul lunii trecute, însă mulți medici de familie încă recomandă pacienților să aștepte chiar și o lună între vaccinuri.

Câte zile sau săptămâni trebuie să treacă între vaccinul anti-COVID și cel antigripal, se întreabă mulți români, iar răspunsul diferă, în funcție de medici.

Asta deși recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este clară: pot fi făcute ambele vaccinuri chiar și în aceeași zi, fără ca aceasta să scadă eficiența vreunuia dintre vaccinuri. De altfel, și medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România a spus același lucru: „Cine dorește să se vaccineze antigripal poate să beneficieze la medicul de familie și de vaccinare COVID-19 pentru că se pot face simultan”. 

Totuși, unii medici de familie sau din centre de vaccinare continuă să recomande ca pacienții să aștepte câteva săptămâni între vaccinul anti-COVID si cel antigripal. De ce unii medici fac această recomandare, am întrebat-o pe Raluca Zoițanu, președintele Federației Asociației Medicilor de familie din România: „Din cauză că, în general, era recomandat ca între anumite tipuri de vaccinuri să se lase patru săptămâni. Strict în cazul COVID și gripal, nu este nicio problemă”.

Vaccinul antigripal este administrat gratuit în cabinetele medicilor de familie, dar aceștia trebuie să facă cereri la Direcțiile de Sănătate Publica pentru a obține serurile.

Sursa foto: Unsplash / Markus Spiske / Brano

Citește și: M. Educației: 54% dintre unitățile din învățământ din țară au o rată de vaccinare de peste 60%

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.