Olivia de Havilland, actriţa din filmul „Pe aripile vântului”, împlineşte 100 de ani

Actriţa Olivia de Havilland, care a interpretat rolul Melanie Hamilton în filmul „Pe aripile vântului/ Gone with the wind”, împlineşte vineri, vârsta de 100 de ani.

Olivia de Havilland s-a născut în Japonia într-o familie britanică, pe 1 iulie 1916, iar din 1941 este cetăţean a Statelor Unite ale Americii. Din 1953, Olivia de Havilland trăieşte  la Paris.

În 1934, Olivia avea 18 ani şi se pregătea să devină profesoară de limba engleză, când a fost remarcată de regizorul Max Reinhardt în „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, în care juca cu o trupă de amatori.

Reihardt a angajat-o pentru o adaptare filmată, semnând un contract pe cinci ani cu studiourile Warner Brothers.

În anii următori, Olivia de Havilland va apărea în „Captain Blood” (1935), alături de necunoscutul australian, Errol Flynn. Devin cuplul cel mai cunoscut pe ecran, el, seducător, ea, suavă şi romantică.

Au urmat, alături de Errol Flynn, opt filme, între care „The Charge of the Light Brigade” (1936) şi „The Adventures of Robin Hood” (1938).

În 1939, Olivia de Havilland a jucat în „Gone with the wind”, sub bagheta puternicului şi influentului producător David O. Selznick. A interpretat rolul Melanie Hamilton, cea care va deveni soţia lui Ashley Wilkes (interpretat de Leslie Howard), iubit de Scarlett O’Hara (Vivien Leigh).

De-a lungul carierei sale, a câştigat două statuete şi trei nominalizări Oscar, a lucrat cu producători celebri precum David O. Selznick şi cu regizori inspiraţi ca Michael Curtiz sau Anatole Litvak.

Olivia de Havilland

„Pe aripile vântului” a fost recompensat cu nouă premii Oscar şi cele mai mari încasări din acea vreme.

Foto: Everett Collection / Shutterstock.com

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS