Confidenţialitate

Oli Brezoianu, în dialog cu Mihaela Bilic despre zahăr și pierderea în greutate: „Trebuie să lucrezi cu mentalul tău” / „Nu este o magie, nu se întâmplă de azi pe mâine” | VIDEO

Oli Brezoianu, voce de radio și producător, a vorbit vineri seara cu Mihaela Bilic, la Europa FM în emisiunea „Frecvența Gustului” despre zahăr și despre slăbit. „Mi-am dat seama la un moment dat că este necesar să apelez la un nutriționist. Nu este nimic în neregulă cu acest lucru, ba chiar este un lucru foarte bun, pentru că la început nu ai toate noțiunile. Ești efectiv omul care își dorește să slăbească și te aștepți ca în fiecare zi cântarul acela să coboare ca și cum cobori cu liftul. Nu, nu se va întâmpla chestia asta. Trebuie să lucrezi cu mentalul tău”, a explicat Oli Brezoianu.

„Trebuie să lucrezi cu mentalul tău. Trebuie să înțelegi care sunt principiile, trebuie să înțelegi care sunt lucrurile pe care trebuie să le tai din alimentație pentru perioada de dietă. Nu este o magie, nu se întâmplă de azi pe mâine”

Mihaela Bilic: Foarte bine ne putem inspira din experiența altora…

Oli Brezoianu: „Cred că de acolo ne luăm curajul și cred că acolo, în acel punct – în acel T0 – începem și conștientizăm că poate dacă ajungem să facem un exercițiu, ajungem să construim în fiecare cliă mentalul pentru a ajunge la un rezultat, curajul acela începe și crește odată cu mentalul și începi și îți dai seama că tu începi și lucrezi tu cu tine”.

„Singur nu am fost. Adică, mi-am dat seama la un moment dat că este necesar să apelez la un nutriționist. Nu este nimic în neregulă cu acest lucru, ba chiar este un lucru foarte bun, pentru că la început nu ai toate noțiunile. Ești efectiv omul care își dorește să slăbească și te aștepți ca în fiecare zi cântarul acela să coboare ca și cum cobori cu liftul. Nu, nu se va întâmpla chestia asta.

Trebuie să lucrezi cu mentalul tău. Trebuie să înțelegi care sunt principiile, trebuie să înțelegi care sunt lucrurile pe care trebuie să le tai din alimentație pentru perioada de dietă. Nu este o magie, nu se întâmplă de azi pe mâine. Dar cel mai bun lucru este acela în care pleci cu un mental foarte puternic sau măcar cu dorința de a construi acel mental, pentru că ulterior îți vei da seama ce trebuie să tai. Și dacă trebuie să tai, un lucru foarte important este din păcate zahărul, carbohidrații – pentru că și ei se transformă la un moment dat tot în glucide și toate lucrurile astea”, a spus Oli Brezoianu.

„În momentul în care am înțeles ce reprezintă zahărul efectiv în ceea ce privește alimentația pur și simplu cu zahăr, lucrurile pe care le mâncăm care conțin zahăr atunci am zis că este ceva acolo care nu este în regulă”

Mihaela Bilic: Ai pus degetul pe rană, dar este un lucru pe care trebuie să ni-l asumăm. Adică zahărul este minunat, face viața dulce, dar vine la pachet cu niște rele și ne est greu să acceptăm. Însă, chestiunea asta cu zahărul – aproape că-mi vine să spun că tot suntem în luna iauarie – merită acest exercițiu, cel puțin din punctul meu de vedere și cărțile o confirmă, schimbă complet relația noastră cu mâncarea.

Oli Brezoianu: „Schimbă relația noastră cu noi. Este cu atât mai interesant și ca să pot să fac o completare: vin din zona aceea în care îmi place, mi-a plăcut, îmi place în continuare – nu pot să ignor acest lucru, nu este ca și cum am uitat de zahăr, este o convingere și este un lucru la care lucrez în fiecare zi. Dar pentru a da un simplu exemplu: pe piață există cozonac însiropat – cam din zona aceea vin”.

Mihaela Bilic: Deci nu era suficient că este cozonac, mai este și însiropat.

Oli Brezoianu: „Exact. Ei bine, în momentul în care am înțeles ce reprezintă zahărul efectiv în ceea ce privește alimentația pur și simplu cu zahăr, lucrurile pe care le mâncăm care conțin zahăr atunci am zis că este ceva acolo care nu este în regulă. Ba mai mult decât atât, dacă stăm să ne gândim că majoritatea alimentelor unde zahărul nu ar trebui să fie prezent conțin zahăr, atunci cred că acela poate fi un moment T0 în care conștientizezi că este ceva ciudat.

Dacă lumea a început să vorbească atât de mult de prezența zahărului, hai să mă gândesc și eu: dacă ajung la magazin și iau un semipreparat. Să presupunem că suntem în acea postură și din grabă luăm un semipreparat, dar dacă avem curiozitatea și ne uităm la tot ceea ce conține acel semipreparat o să vedem că într-o friptură există zahăr. Ceva nu este în regulă. Înțeleg, că sunt condimente utilizate pentru a potența gustul, aroma, tot felul de lucruri pe care ni le imaginăm în bucătărie că ne place mai nou să fim chefi în bucătărie, dar oare este necesar zahărul peste tot? Cred că lucrurile nu conțin zahăr au ajuns să fie foarte limitate. Apa cred că… deși, atenție că și există și apă…”.

„În natură – dacă ar fi s-o luăm strict ca și exemplu – nu cred că putem să întâlnim atât de mult zahăr”

Mihaela Bilic: E clar că industria alimentară și-a dat seama că relația noastră cu zahărul este una specială, înăscută. Și asta trebuie să ținem cont apropo de instincte. Din moment ce natura ne-a vrut iubitori de zahăr, nu trebuie să învățăm să ne placă zahărul… Și foarte interesant este că artunci când dai unui copil apă cu zahăr el zâmbește instantaneu. Deci, din nou la capitolul plăcere este un ingredient care aduce plăcere necondiționat și nu-i trebuie mult minții noastre să descopere lucrul acesta și apoi să folosească și apoi să abuzeze de această plăcere.

Oli Brezoianu: „Este drept. Însă, în natură dacă stăm să ne gândim pur și simplu la noi ca oameni pe acest pământ, în natură – dacă ar fi s-o luăm strict ca și exemplu – nu cred că putem să întâlnim atât de mult zahăr”.

Mihaela Bilic: Nu sau dacă am consuma zahărul așa cum îl face natura.

Oli Brezoianu: „Exact”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Frecvența Gustului” cu Mihaela Bilic și Oli Brezoianu

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Fructoza și capcana fructelor: Ce se întâmplă când facem exces de fructe? Dr. Mihaela Bilic explică | VIDEO