Confidenţialitate

Oboseala cronică se poate corela cu menopauza instalată prematur

Un nou studiu sugerează că există o legătură între menopauza instalată prematur și sindromul de oboseală cronică. Descoperirile pot astfel explica de ce femeile au riscul de două până la patru ori mai mare de a suferi de sindrom de oboseală cronică față de bărbați și de ce această afecțiune este mai des întâlnită în rândul femeilor de 40 de ani.

Sindromul de Oboseala Cronica este o afecțiune complexă caracterizata prin oboseala intensa, care durează mai mult de 6 luni, însoțită de tulburări de memorie, dificultăți de concentrare, insomnie, migrene, depresie sau alergii. Migrenele nu sunt singurele dureri care pot apărea. Sindromul de oboseală cronică se asociază în general cu durere cronică, recurentă, inclusiv la nivelul mușchilor și articulațiilor.

Oboseala apărută în cazul celor care suferă de sindromul de oboseală cronică este atât de intensă, încât nu trece doar prin somn sau simplă odihnă în pat. Cauzele acestui sindrom nu sunt pe deplin înțelese. Printre ipoteze se numără un sistem imun ineficient, deficiențe nutriționale, infecții virale, anemie sau tensiune arterială scăzută. Se poate lua în calcul și o componentă genetică.

Menopauza prematură se definește ca menopauza care se instalează înaintea vârstei de 40 de ani. Acest lucru se poate întâmpla în urma unei intervenții chirurgicale la nivelul sistemului reproducător feminin sau în urma unor afecțiuni precum boli autoimune sau sub influența unor factori genetici.

Menopauza tardivă reprezintă menopauza instalată după vârsta de 55 de ani.