Confidenţialitate

Obezitatea afectează mobilitatea articulaţiilor

Anii trec și ne gândim că toate probleme medicale care apar sunt cauzate de procesul îmbătrânirii. Dacă obosim mai ușor ca de obicei sau dacă mergem mai greu, spunem imediat – Am îmbătrânit!

Există și un alt răspuns, pe care uneori vrem să-l evităm – M-am îngrășat! Iar depunerea țesutului adipos în special în zona coapselor reprezintă un factor de risc important care limitează mobilitatea articulațiilor și afectează activitățile zilnice.

Mersul presupune un consum considerabil de energie si o coordonare eficienta a miscarilor. Studiile efectuate cu ajutorul a 2300 de persoane sanatoase, atat barbati cat si femei, cu varste cuprinse intre 70 si 79 de ani, au presupus mersul pe o distanta de 20 metri. Participantii au fost testati anual timp de 4 ani.

De asemenea, au fost evaluate cantitatea de grasime si masa musculara din corp. In medie, un varstnic sanatos ar trebui sa parcurga 20 de metri in aproximativ 20 secunde. Rezultatele studiului american arata ca persoanele la care masa musculara de la nivelul coapselor este inlocuita cu tesut gras in exces prezinta o limitare importanta a mobilitatii si consuma pentru mers mult mai multa energie decat in mod normal.

Atentie, daca va ganditi sa slabiti doar apeland la un regim alimentar drastic, va puteti expune unor riscuri mai mari. Aproximativ un sfert din pierderea de greutate este reprezentata de diminuarea masei musculare, iar mobilitatea va continua sa fie afectata. Exercitiile fizice care imbunatatesc rezistenta organismului la efort sunt cele indicate. Va puteti mentine astfel musculatura in forma, in timp ce cantitatea de grasime diminua.