Confidenţialitate

Oana Gheorghiu: Decizia guvernului de a suspenda intervențiile chirurgicale echivalează cu o abandonare a pacienților | AUDIO

Decizia Guvernului de a suspenda pentru două săptămâni intervențiile chirurgicale care nu sunt urgente echivalează cu o abandonare a pacienților care au alte boli decât COVID19. Declarația aparține Oanei Gheorghiu, confondatoare Asociației Dăruiește Viața. Soluția propusă de Oana Gheorghiu este încheierea unor protocoale cu spitalele private.

Efectele suspendării internărilor și operațiilor pentru pacienții care nu sunt cazuri de urgență se vor vedea în lunile și anii următori  spune Oana Gheorghiu, cofondatoare a Asociației Dăruiește Viață, organizație neguvernamentală care a construit în pandemie două spitale modulare ATI COVID .

Oana Gheorghiu spune că nu are cunoștință ca alte țări să fi apelat la măsuri similare, discriminând, practic, pacienții care suferă de alte boli în afara COVID.

Măsura a fost anunțată de Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Motivul? Creșterea numărului cazurilor de COVID-19.  Excepție fac urgențele, femeile  însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienții cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă”.

Asociațiile pentru drepturile pacienților au atras atenția lunile trecute că discriminarea pacienților non covid duce la agravarea afecțiunilor existente, ba chiar la creșterea numărului de decese.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liliana Nicolae