Deja cunoaștem faptul că o perioadă scurtă de somn în timpul zilei este o metodă foarte bună pentru a controla stresul și pentru a ne îmbunătăți starea de spirit și productivitatea. Pe lângă acestea, somnul de la prânz poate stimula remarcabil abilitatea de a reține informații.
Oameni de știință germani spun că o oră de somn îmbunătățește performanța memoriei de 5 ori.
Pentru a realiza studiul ale cărui rezultate au fost publicate în revista Neurobiologia Învățatului și Memoriei, cercetătorii au testat memoria a 41 de voluntari. Acestora li s-a cerut să memoreze anumite cuvinte, după care o parte dintre participanți au dormit o oră, iar cealaltă parte s-au uitat la televizor. Bineînțeles, cei care s-au odihnit pentru o oră și-au amintit cuvintele memorate mult mai ușor decât cei care nu au beneficiat de efectele bune ale somnului.
Hipocampusul este o parte a creierului responsabilă, printre altele, și pentru consolidarea memoriei. Acesta joacă rol în depozitarea de lungă durată a informațiilor proaspăt învățate. Electroencefalograma, un test care înregistrează activitatea cerebrală, a demonstrat că procesele de la nivelul creierului care au loc în timpul somnului susțin puternic abilitatea hipocampusului de a consolida informațiile.
Deși sunt necesare mai multe studii, somnul de scurtă durată în timpul zilei, poate chiar la serviciu, îmbunătățește semnificativ procesul de învățare, de care cu toții avem nevoie, indiferent de vârstă.
Și nu în ultimul rând, somnul din timpul nopții este și mai important, 8 ore de somn pe noapte constituind o recomandare puternică a specialiștilor.