O nouă metodă pentru detectarea precoce a cancerului

Cercetătorii au folosit cu succes nanosenzori pentru detectarea precoce a cancerului.

France Presse scrie că senzorii cu nano-fire, concepuţi de experţi americani, identifică prezenţa în sânge, în doar 20 de minute, a compuşilor specifici cancerului mamar şi cancerului de prostată.

Oamenii de ştiinţă au pus la punct o metodă care concentrează aceşti antigeni în jurul unui circuit electronic care face posibilă detectarea lor, chiar atunci când este vorba de o concentraţie foarte slabă, de ordinul unui picogram într-un mililitru de sânge.

Noua tehnică permite cercetătorilor să detecteze concentraţia unui singur grăunţe de sare dizolvat într-o piscină mare.

Noua metodă ar putea fi folosită şi pentru testarea în acelaşi timp a unui număr mare de compuşi specifici altor maladii, precum cancerul ovarian şi bolile cardiovasculare.

La rândul ei, o echipă de cercetători francezi, al cărei studiu a fost publicat în revistă Nature Materials, a prezentat o nouă metodă de difuzare eficientă a medicamentelor în interiorul organismului uman.

Aceşti cercetători au folosit materiale solide cristalizate şi biodegradabile pentru a înmagazina o cantitate mai mare de medicamente, care sunt eliberate într-o manieră controlată în organism, printr-o injecţie intravenoasă.

Această invenţie a fost deja testată pe medicamente antivirale şi antitumorale.

Materialele permit, totodată, monitorizarea parcursului medicamentului prin corp până la organul-ţintă.