Confidenţialitate

O altă specie de sturion mare a dispărut din Dunăre. În lipsa unui plan național și din cauza braconajului, și alte specii sunt amenințate | AUDIO

Viza, o specie de sturion de mari dimensiuni, a dispărut din Dunăre, arată un raport realizat de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Și celelalte specii de sturioni sunt în pericol, iar acest lucru se constată nu doar în România, ci la nivel mondial, unde se înregistrează o degradare a râurilor.

Viza este un sturion de mari dimeniuni. Poate avea până la doi metri și între 8 și 80 de kilograme. De foarte mulți ani, n-a mai fost întâlnită în România și într-un raport al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii figurează ca specie dispărută din Dunăre.

Nisetrul, păstruga și morunul sunt de asemenea pe cale de dispariție, iar cega a trecut de la vulnerabilă în categoria speciilor amenințate.

Sturionii sunt considerați cel mai periclitat grup dintre speciile de pești deoarece au niște caracteristici aparte, a spus la Europa FM, Cristina Munteanu, de la organizația nonguvernamentală WWF România:

„Se maturizează foarte greu, de pildă morunul la 14-15 ani, depun icre foarte târziu, femelele nu intră la reproducere în fiecare an. Pe urmă este problema braconajului, avem caviarul care este foarte scump și prin urmare este tentant pentru a fi vândut pe piața neagră. Aceste specii de pești își marea majoritate din viață în Marea Neagră, cu excepția cegăi care este pe Dunăre, dar trebuie să se reproducă în Dunăre. Și cum rutele de migrație sunt barate de multe baraje de hidrocentrale sau de alte tipuri de obstacole și a doua, multe activități umane pot să distrugă habitatele, cum ar fi extragerea de nisip și pietriș din albia fluviului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În urma încercărilor de repopulare a Dunării cu specii de sturioni, au fost câteva specimene identificate, însă o evaluare clară nu există deocamdată, menționează Cristina Munteanu.

Ea spune că e nevoie de un plan național de acțiune care să fie aplicat cu strictețe și care să vizeze nu doar braconajul, ci și respectarea habitatelor sturionilor.

Foto: Shutterstock

Citește și: Două containere pline cu marfă contrafăcută, în valoare de 8,5 milioane de euro, descoperite la Constanța. Urmau să ajungă în Ucraina