Confidenţialitate

Ard două barje încărcate cu câte 1.200 de tone de cărbune, pe Dunăre, la Giurgiu-Ruse. Pompierii nu pot interveni din cauza riscului de poluare

Situație dificilă pe Dunăre, în apropierea orașelor Giurgiu-Ruse. Două barje încărcate cu câte 1.200 de tone de cărbune ard mocnit și din cauza temperaturilor ridicate, există riscul ca focul să izbucnească și la cea de-a treia barjă.

Din păcate, pompierii nu pot interveni pentru stingerea focului, deoarece există riscul de scufundare a ambarcațiunilor de mare tonaj, dar și risc de poluare a Dunării.

Cele 3 barje cu cărbuni ar urma să ajungă la Belgrad, în Serbia. Ele au fost ancorate pe Dunăre, în zona kilometrului 476, în apropiere de orașele Giurgiu și Ruse, după ce s-a aflat că nu mai pot înainta în condițiile în care în zona localității Zimnicea din Teleorman, nivelul Dunării este foarte scăzut.

Din cauza temperaturilor ridicate, cărbunii au început să ardă mocnit pe două din cele 3 barje și există riscul ca focul să apară pe a treia barjă, iar intervenția pompierilor este riscantă, a spus la Europa FM capitan Florin Neguț de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Giurgiu:

„Reprezentantul firmei transportatoare din România ne-a spus că nu este de acord să acționăm cu apă pentru că, având în vedere natura materiei prime transportate și anume cărbune și pentru că există posibilitatea de auto-aprindere a acestora, trebuie să se acționeze prin inundare, iar inundarea întregii mase de cărbune transportate, de 1.200 de tone, dacă s-ar introduce o cantitate foarte mare de apă în zona de ardere, asta ar duce, pe lângă degradarea materiei prime și la posibilitatea scufundării barjelor și bineînțeles ar duce mai departe la o poluare masivă pe Dunăre.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritățile din Bulgaria au promis că trimit o macara plutitoare, iar sârbii vor trimite o patra barjă pentru redistribuirea cărbunilor.

„Asta se intenționa, să se vină cu această macara plutitoare, să se descarce conținutul barjelor, să se răcească, iar ulterior întreaga încărcătură să fie redistribuită de la 3 barje la 4 barje.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Presa din Bulgaria scrie că din cauza carbunilor aprinși de pe barjele sârbești, locuitorii din Ruse s-au plâns că, în ultimele zile, aerul a devenit irespirabil.

Citește și: Seceta va afecta suprafețe întinse din țară până pe 27 iulie. ANM: Va fi lipsă de precipitații și în prima săptămână din august | AUDIO