Confidenţialitate

Numărul stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice va crește rapid, spune ministrul Mediului. Primăriile pot aplica pentru finanțare integrală | AUDIO

Cu fonduri europene, va fi crescut numărul de stații de încărcare pentru mașinile electrice. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, admite că ieșirea din oraș cu o mașină electrică poate fi o problemă, dar că în curând numărul de stații de încărcare va crește simțitor.

În plus, primăriile pot aplica pentru finanțarea integrală a unor asemenea stații de alimentare:

„Nu poți să te bazezi pe stațiile de încărcare electrice cum poți să te bazezi pe benzinării dar este un drum pe care trebuie să pornim. Transformarea o să fie rapidă, vin fonduri semnificative pentru primării prin care se poate dezvolta rețeaua de încărcare a mașinilor și trebuie să vină și acele stații de încărcare care nu sunt cele rapide, sunt cele de încărcare lentă și sunt în cartiere, acolo unde în parcări trebuie să asigurăm încărcare pe timp de noapte pentru cât mai multe mașini.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Toate localitățile pot înființa stații de alimentare pentru mașinile electrice. Ministrul Mediului încurajează și alte ministere să își înființeze astfel de obiective:

„Ministerul Mediului a fost printre primele instituții care a monstat stație de încărcare electrică în fața Ministerului. Avem finanțare pentru instalarea acestor stații de încărcare. Pintre primele decizii pe care le-am luat prin programele AFM a fost lărgirea sferei de finanțare pentru toate unitățile administrativ-teritoriale din țară, indiferent dacă este oraș, dacă este zonă turistică. Toate autoritățile publice locale au dreptul să aplice pentru a construi, a primi finanțare 100% și a construi stații de încărcare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cât despre programul Rabla Plus, ministrul Tanczos Barna îl consideră unul de succes având în vedere că numărul mașinilor noi cumpărate în România a ajuns să egaleze numărul de vehicule noi diesel:

„Avem un program care este unul dintre cele mai de succes programe din România, Rabla Plus, un interes enorm pentru mașinile electrice. Creșterea este efectiv un boom pe piață, numărul mașinilor electrice crește foarte repede, am ajuns anul acesta să depășim numărul de mașini cu motorizare diesel noi vândute pe piață.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Nicolae Ciucă, despre Programul Rabla: „Trebuie să avem în vedere vouchere mai mari, în special pentru cei care aleg mașini hibride sau electrice” | AUDIO

Foto: Shutterstock