Confidenţialitate

Nu sunt probleme cu radiațiile, chiar dacă în jurul centralei din Zaporojie au loc atacuri cu rachete, spune ministrul Mediului din România

Nu există niciun pericol nuclear chiar dacă în jurul centralei nuclearoelectrică din Zaporojie, Ucraina, au loc atacuri cu rachete. Asigurarea vine de la Ministrul Mediului care a explicat miercuri că niciodată, de la începutul războiului, nivelul de radiații nu a crescut nici în țara vecină, nici la noi.

„Datele validate, cele transmise la Agenția Internațională, nu justifică în niciun fel îngrijorările din spațiul media sau de la nivelul populației. De la începutul războiului, validările de date se fac continuu, zilnic, în perioadele în care am avut situații sau informații din Ucraina cu privire la o potențială activitate nucleară sau probleme potențiale la aceste centrale. Toate aceste date certifică faptul că nivelul radiațiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată, nici în Ucraina nici în România”, a spus, miercuri, Tanczos Barna.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat că la începutul săptămânii omologul ucrainean l-a asigurat că sistemul de monitorizare a radiațiilor din Ucraina, țară invadată de Rusia, este funcțional și chiar a fost modernizat:

„Domnul ministru al Mediului din Ucraina a subliniat încă o dată faptul că sistemul de monitorizare a radiațiilor din Ucraina este funcțional. A fost dezvoltat și completat cu noi unități de măsurare a radiațiilor în urma donațiilor primite de la statele europene. Este un sistem care raportează zilnic datele măsurate și le trimite la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, așa cum facem și noi.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Irlanda: Un castel medieval din secolul XV, a devenit casa unor ucraineni refugiați din Zaporojie | VIDEO

Foto: Shuttestock