Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca

In parcul Cismigiu din Bucuresti se vor face maine – 12 noiembrie, de la ora 11.00 – spirometrii gratuite.

Medici specialisti va vor verifica plamanii si vor determina daca sunteti expusi riscului de a face vreo afectiune respiratorie. De luni, 14 noiembrie, se vor face, timp de o saptamana, teste si la sate. In 9 judete ale tarii.

Este o campanie a Centrului pentru Politici şi Servicii de Sănătate prin intermediul careia va puteti testa, gratuit, plamanii.

Este pentru prima data, cand, in tara noastra, o astfel de campanie ajunge si la sate. Medici pneumologici si de familie vor efectua testari le de spirometrie.

BPOC – bronhopatia obstructivă cronică este o afecţiune pulmonară.

Conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, BPOC este a patra cauză majoră de deces în lume.

Bronhopneumopatia obstructiva cronica reprezinta un grup de boli cronice, ireversibile care determina dispnee – dificultate in a respira si gafaiala. Aerul nu este expirat corespunzator din plamani.
Daca se agraveaza boala, putem face boli de inima si muri.Cele doua boli asociate in general cu BPOC sunt bronsita cronica si emfizemul. Ambele afectiuni sunt cauzate de fumat. In afara fumatului, poluarea aerului – praful industrial sau existenta unor substante chimice volatile in aer, contribuie la dezvoltarea bronhopneumopatiei obstructive cronice.

Singura metoda sigura de a incetini evolutia bolii este abandonarea fumatului. Medicamentele pot reduce sau ameliora simptomele.
Schimbarea modului de viata, cum ar fi exercitiile fizice, exercitiile respiratorii si odihna, pot ameliora simptomele acestei afectiuni.