Confidenţialitate

Niculae Bădălău, PSD: Va exista o remaniere guvernamentală

Preşedintele executiv al PSD a declarat, la finalul unei întâlniri la sediul PSD, la care au luat parte preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, şi premierul Mihai Tudose, că guvernul va fi remaniat.

‘Domnul premier are un program de guvernare de dus şi acolo unde consideră că domnii miniştri nu se mişcă bine, normal că vine cu solicitări de împrospătare a ministerelor cu schimbarea miniştrilor. Este atributul dânsului şi respectăm asta’, a spus Niculae Bădălău.

‘Va exista o remaniere atât timp cât domnul Mihai Tudose spune că avem în anumite zone rămâneri în urmă şi asta se datorează miniştrilor. În Comitetul Executiv, dânsul va veni cu motivarea şi noi vom lua decizia propunând alte nume’, a adăugat fruntaşul PSD.

Întrebat de jurnalişti dacă premierul i-a solicitat demisia lui Liviu Dragnea din fruntea, Niculae Bădălău a negat categoric.

La sosirea la sediul partidului, Liviu Dragnea a spus nu se poate vorbi despre o criză şi că a convocat pentru joi, la ora 17.00, Comitetul Executiv Naţional, pentru că deciziile se iau în acest for. Liderul PSD neagă că ar fi criză în interiorul partidului și spune că se înțelege la fel de bine cu premierul.

Într-o dezbatere tv, Mihai Tudose a anunţat, luni seară, că îşi doreşte o ‘miniremaniere’ guvernamentală.

Şeful executivului a adăugat că, săptămâna aceasta, va lua o decizie cu privire la plecarea unor miniştri.

‘Nu iese nimeni la pensie din această funcţie şi prima zi de prim-ministru este prima zi din ultimele zile, la un moment dat trebuie să pleci’ a precizat Tudose la Antena 3, comentând un sondaj care indică o scădere a încrederii în activitatea guvernului său.

Potrivit lui, nu se poate guverna ‘cu forţa’.

Mihai Tudose a admis, totodată, că a vorbit, într-un grup restrâns de persoane, despre posibilitatea de a-şi dea demisia.

‘Dacă tot facem un reset la partea de imagine şi de efecte ale guvernării, vă spun că mai sunt încă cel puţin doi miniştri, pe care am să-i rog să părăsească cabinetul. (…) O miniremaniere’, a adăugat şeful executivului.

‘Sunt trei [miniştri – n.r] care, într-adevăr, creează probleme şi la nivel de percepţie publică şi unele dintre situaţii şi la nivel de Comisie Europeană’, a explicat Mihai Tudose.

Vicepremierul Sevil Shaaideh şi ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, sunt vizate de ancheta anticorupţie privind trecerea insulei Belina şi a braţului Pavel din administrarea statului în cea a Consiliului Judeţean Teleorman, care le-a cedat, ulterior, firmei TelDrum, apropiată de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Ministru pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie este suspectat de trucarea unui concurs de angajare a unor funcţionari.

Premierul doreşte să fie stabilite foarte clar relaţiile dintre partid şi Guvern.

Întrebat dacă relaţiile dintre PSD şi cabinetul său sunt corecte, Mihai Tudose  s-a limitat să spună că acestea pot fi ‘îmbunătăţite’.

Purtător de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian a declarat, la finalul unei şedinţe cu parlamentarii formaţiunii, că premierul trebuie să prezinte în coaliţia de guvernare motivele care îl determină să facă o remaniere în executivul său.

‘Procedurile interne ale coaliţei de guvernare spun limpede că orice remaniere se face în urma propunerilor pe care primul ministru le prezintă în faţa coaliţiei de guvernare. Neexistând până acum o astfel de propunere, pentru noi această posibilă remaniere reprezintă doar o ipoteză pe care a prezentat-o primul ministru’, a spus reprezentantul ALDE.

‘Între ALDE şi PSD nu au existat astfel de discuţii şi o întâlnire la vârf (…) Am sentimentul din ceea ce s-a întâmplat că cel care doreşte ruperea coaliţiei este chiar primul ministru Mihai Tudose, a adăugat Vosganian.

Potrivit lui, ALDE nu intenţionează să îl retragă din guvern pe ministrul Viorel Ilie, căruia i-a fost acordat un vot de încredere în partid.

În iunie, după un conflict cu Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu era nevoit să renunţe la guvernare, rămas fără sprijinul politic al PSD-ALDE.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal a anunţat marţi că formaţiunea ia în calcul iniţierea unei moţiuni de cenzură dacă premierul nu îi demite din cabinetul său pe miniştrii care sunt în vizorul Direcţiei Anticorupţie.

„Îl somăm pe [Mihai] Tudose să nu mai facă pe viteazul la televizor, să nu mai voteze în biroul sau în conducerea PSD pentru menţinerea în funcţii a miniştrilor cu probleme penale şi îl somăm să iniţieze, pentru că are atribuţiile constituţionale, fără să mai ceară voie de la [Liviu] Dragnea, scoaterea, evacuarea din guvern pe scara de urgenţă a miniştrilor cu probleme, indiferent că sunt probleme penale, probleme de plagiat sau că sunt probleme de analfabetism sau de incompetenţă crasă. În cazul în care nu va iniţia scoaterea din guvern a tuturor miniştrilor cu probleme, luăm în calcul iniţierea unei moţiuni de cenzură”, a declarat Ludovic Orban, după şedinţa conducerii executive a PNL, care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului.

Liderul liberalilor crede că moţiunea ar putea obţine voturile necesare pentru a fi depusă în legislativ.

Ludovic Orban este de părere că PSD nu mai are nicio legitimitate pentru a guverna.