PSD și ALDE își dărâmă propriul guvern

Liderii coaliţiei de guvernare PSD-ADLE i-au restras, miercuri, sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu, pe motiv că nu şi-a îndeplinit obiectivele.

Reproşând întârzierile şi slabele performanţei alei executivului instalat în urmă cu jumătate de an la Palatul Victoria, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu s-au declarat pregătiţi să nominalizeze un nou premier, urmând să înştiinţeze – joi- administraţia prezidenţială.

Liviu Dragnea:

Mâine (joi – n.r. ) îl voi informa pe președintele Iohannis despre deciziile politice pe care le-am luat astăzi. Sunt convins că președintele României va avea o abordare înțeleaptă.

Un om nu este exclus din partid la televizor. Deocamdată, nu avem guvern. O evaluare nu generează o criză politică. E un gest obligatoriu și necesar. Cei care au fost numiți politic ar trebui să înțeleagă că tot politic nu mai sunt susținuți.

Răspunderea pentru acest guvern a fost tocmai pentru a face această evaluare. Am preferat să facem această evaluare astăzi, când încă mai putem recupera întârzierile. La numirea noului guvern nu o să mai facem greșelile pe care le-am făcut la numirea acestui guvern.

Liviu Dragnea:

Mâine, vom face o nouă propunere pentru funcția de premier, împreună cu ALDE. Sorin Grindeanu nu mai are guvern. Sper să nu se agațe de proceduri. Primul ministru este legitim atâta timp cât are sprijinul politic. În acest moment, și PSD și ALDE au restras Guvernului prijinul politic.

Sorin Grindeanu: Nu-mi dau demisia

Călin Popescu Tăriceanu:

Un prim ministru trebuie să aibă anvergura necesară pentru a susține ritmul implementării programului de guvernare. Un guvern care nu mai are sprijin politic nu mai poate funcționa. În mod normal, primul ministru își dă demisia în asemenea condiții. Așteptăm gestul de onoare din partea premierului.

Liviu Dragnea: Am luat act de demisia domnului Grindeanu. PSD și ALDE sunt gata să facă un nou guvern.

Majoritatea membrilor Cabinetului Grindeanu și-au dat demisia în ședința Comitetului Executiv al PSD din această seară.

Demisiile vin ca urmare a deciziei Comitetului Executiv de a retrage sprijinul politic al Guvernului Grindeanu, dar și a deciziei conform căreia ca cei care refuză să plece din Guvern să fie excluşi din partid.

Liviu Dragnea a declarat la finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD:

Am vrut să facem o analiză care să ne arate unde suntem și să luăm decizia corectă, cum putem recupera întârzierile.
Este o acțiune în premieră. ca un guvern să-și facă evaluarea la 6 luni. Mult mai important decât un interes politic, e important ca această țară să beneficieze de un program politic masiv. Direcția e bună. Ritmul de implementare e scăzut.

Am discutat și despre unele măsuri care trebuiau să intre în vigoare 2018. Pentru asta, ele trebuiau să fie adoptate până la 1 iulie 2017.
Ritmul investițiilor publice trebuia să fie mai mare. Am tras concluzia că o parte mare din membrii guvernului nu au luat în serios programul de guvernare. N-au reușit să colaboreze sau să se coordoneze. Nu a fost o abordare strategică.

Primul ministru nu a așteptat să ne îndreptăm către un vot, care intenționa să cuprindă și măsuri administrative și înlocuiri în Guvern, nu neapărat demiterea primului ministru.
Am cerut să nu discutăm cu patimă.

Premierul nu a mai așteptat. A zis că-și dă demisia dacă domnul Iohannis desemnează un alt premier de la PSD.
Am luat act de demisia domnului Grindeanu. PSD și ALDE este gata să facă un nou guvern.

Grindeanu avertizează că demisiile miniștrilor intră în vigoare dacă el le trimite Președintelui





Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS