Confidenţialitate

Nicolae Ciucă, chemat în Parlament pentru explicații în privința reformei pensiilor speciale și de serviciu. USR: România riscă să piardă fonduri europene | AUDIO

Premierul Nicolae Ciucă este chemat în Parlament să dea explicații despre reforma pensiilor speciale și de serviciu. Cererea a fost făcută de parlamentarii USR care spun că actualul proiect de lege, depus în Parlament, este nesustenabil și poate duce la pierderea banilor europeni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Parlamentarii Opoziției îi cer premierului Nicolae Ciucă să explice ce face statul concret pentru reforma pensiilor, mai ales a celor speciale. Senatorul USR, Radu Mihail spune că România riscă să piardă fonduri europene.

„Vrem să ne explice modalitatea în care premierul României vede reforma pensiilor speciale și de serviciu. Pentru moment, avem o propunere de lege în Parlament care este absolut inacceptabilă. Care sunt șansele ca Uniunea Europeană să accepte această propunere sau care este riscul să pierdem miliarde de euro?”, a spus senatorul USR – Radu Mihail.

Marcel Boloș la Europa FM: Reforma pensiilor speciale, un jalon de tip red line

Reforma pensiilor speciale este un jalon important care – dacă nu este respectat – poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR, avertiza la Europa FM și ministrul Investițiilor, Marcel Boloș.

„Fiind un jalon de tip red line, va fi urmărit și decizia poate fi luată de suspendare a PNRR-ului”, a spus Marcel Boloș la Piața Victoriei, la Europa FM.

Reforma pensiilor, cerută de Banca Mondială

Reforma pensiilor a fost cerută de Banca Mondială, iar Guvernul a trimis în Parlament un proiect care prevede că nicio pensie de serviciu nu va putea fi mai mare decât salariul primit în perioada activă.

Pensiile speciale sunt stabilite la valoarea de 80% din media salariilor brute pe un an pentru magistrați, și 65% pentru diplomați, funcționarii Curții de Conturi sau parlamentari.

În cazul militarilor, pensiile se vor calcula în funcție de media soldelor sau salariilor brute din ultimele 12 luni.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Marcel Boloș: Desființarea pensiilor speciale, jalon care poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR. Este un jalon de tip red line | VIDEO