Nereguli grave descoperite la Spitalul Sf. Pantelimon

 

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a descoperit nereguli grave la spitalul Sf. Pantelimon din București.  Potrivit raportului, medicamentele de la ATI (terapie intensivă) erau ținute sub cheie. Au fost descoperite 18 cazuri de medicamente în plus, în valoare de 22.000 de lei și două cazuri de medicamente care erau în minus.

Corpul de Control a constatat că „nu au fost inventariate niciodată stocurile de medicamente şi materiale sanitare din cadrul programului AP-ATI”.

Ministerul a dat și câteva exemple de surplus de medicamente: Colistină – 1.019 flacoane, Fluimucil – 10 fiole, Paracetamol – 42 flacoane, Dexametazonă – 8 fiole. De asemenea, cele două cazuri de deficit sunt Tachiyben – 40 de fiole și Albunorm –un flacon.

 

 

 

”Corpul de Control a dispus inventarierea imediată a întregului patrimoniu și înființarea unei comisii de analiză a cauzelor. O posibilă cauză identificată de Corpul de Control este modalitatea de retur a medicamentelor în farmacie în cazul în care pacienţii fie decedează, fie nu mai au medicamentul în schema de tratament aceste medicamente nefiind trecute și în gestiunea electronică.”, anunță Ministerul Sănătății.

 

Dulapul de medicamente

Ministerul a mai constatat că există un regulament care precizează modul de utlizare a medicamentelor şi materialelor sanitare din secţia de Terapie Intensivă, dar nu este elaborată o procedură adusă la cunoştinţa personalului din ATI şi semnată de acesta.

”Dulapul mic de medicamente a fost desfiinţat de echipa de control, toate medicamentele din ATI fiind acum într-un singur dulap, cel mare, a cărui fotografie este deja binecunoscută. Având în vedere neconcordanțele dintre informațiile vehiculate în spațiul public și declarațiile scrise furnizate Corpului de Control, atât doamna doctor Laura Constantinescu, cât şi doamna doctor Elena Voicu vor fi audiate în Comisia de disciplină şi în Consiliul Etic.”, se precizează în comunicat.

 

 

În document se vorbește și despre posibila discriminare a pacienţilor pe criterii de vârstă. În 2015,  2400 de pacienţi au fost la Terapie Intensivă. Dintre aceştia, 850 au vârsta de peste 60 de ani.

”Includerea în programul AP-ATI se face în baza unui aşa numit scor Apache, mai precis de la scorul de 15 în sus. Un singur pacient cu scorul Apache mai mare de pragul respectiv nu a fost inclus în AP-ATI pentru că acesta a decedat la 30 de minute după intrarea în secţie, conform documentelor prezentate echipei de control.”

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS