Confidenţialitate

Negocierile dintre PNL, USR PLUS și UDMR vor fi reluate. Cine ar putea face parte din noul Guvern | AUDIO

După ce discuțiile pe marginea programului comun de guvernare s-au suspendat temporar, sâmbătă seara, din cauza situației tensionate din interiorul PNL, acestea vor fi reluate duminică, iar cel târziu luni ar trebui ca toate cele 3 partide să cadă de acord asupra programului de guvernare.

Echipele de negociere pentru formarea unei coaliții de guvernare s-au pus de acord asupra capitolelor Finanțe, Fonduri Europene și Digitalizare, a anunțat candidatul la funcția de premier Florin Cîțu.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban:

„Am discutat și asupra detaliilor de funcționare în interiorul Guvernelor, ministerelor, între miniștri și secretari de stat. Am finalizat o orientare asupra modului în care urmează să fie definite pozițiile de rang II și III din structura Guvernului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mai mulți lideri liberali  au vrut să convoace, sâmbătă seară, o ședință a Biroului Politic Național, nemultumiti ca presedintele partidului, Ludovic Orban a cedat către USR PLUS și UDMR 3 ministere cu bani și influență, Dezvoltarea, Transporturile și Fondurile Europene,  pentru a-şi asigura şefia Camerei Deputaţilor.

De cealaltă parte, Ludovic Orban a trimis mesaje interne anunțând că ședința nu poate avea loc pentru nu e statutară. Printre liderii care îl contestă puternic pe Ludovic Orban se numără Robert Sighiartău și Rareș Bogdan.

Vineri s-a ajuns la un acord pe nominalizarea lui Florin Cîţu pentru postul de premier şi au fost împărţite cele 18 ministere din cadrul Executivului, 9 urmând să revină PNL, 6 USR- PLUS şi 3 UDMR.  Guvernul Cîțu va avea si 80 de secretari de stat. Urmează găsirea titularilor care să ocupe aceste funcții.

Până în Crăciun ar trebui să avem un nou Guvern. Acesta este obiectivul negocierilor, afirmă copreşedintele Alianţei USR-PLUS, Dan Barna:

„Nimeni nu e pe deplin fericit, nimeni nu e pe deplin nefericit, suntem acolo unde trebuie să fim la momentul acesta, progresele sunt semnificative, cum a spus și viitorul premier, luni vom avea finalizat programul de guvernare. E un sentiment de oboseală, dar e și un sentiment de progrese reale, care s-au făcut.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Preşedinţia Camerei revine PNL, pentru Ludovic Orban, iar cea a  Senatului USR  PLUS, unde numele vehiculat este Anca Dragu. Cei doi vicepremierul ai noului Cabinet ar urma sa fie Dan Barna şi Kelemen Hunor.

La Apărare şi Externe ar urma să rămână actualii miniştri, Nicolae Ciucă şi Bogdan Aurescu. La Finanţe ministrul va fi ales dintre Lucian Ovidiu Heiuş, Ionel Dancă, Bogdan Huşucă sau Sebastian Burduja, la Interne ar putea rămâne Marcel Vela, dar sunt vehiculate şi numele lui Rareş Bogdan şi Laurenţiu Leoreanu.

Şefia Ministerului Energiei ar urma să revină lui Virgil Popescu, actualul ministru al Economiei, iar la Educaţie ar putea ajunge Raluca Turcan sau Sorin Cîmpeanu.

La Agricultură, alături de numele actualului ministru Adrian Oros, este luat în calcul şi Emil Dumitru. La Cultură, Bogdan Gheorghiu şi-ar putea păstra funcţia, în timp ce pentru Ministerul Muncii ar fi propusi Robert Sighiartău sau Violeta Alexandru.

Din partea USR, posibili miniştri ar fi  Stelian Ion  sau Dragoș Tudorache, la Justiţie, Vlad Voiculescu la  Sănătate, Cătălin Drulă la Transporturi, Cristian Ghinea sau Dan Barna la Fonduri Europene, Ciprian Teleman la  Ministerul Comunicațiilor și Cercetării și Claudiu Năsui la Economie.

Din partea UDMR, pentru Ministerul Dezvoltării este vehiculat numele lui Cseke Attila, iar la Mediu Tanczos Barna sau Korodi Attila. Pentru Ministerul Tineretului și Sportului încă se caută un titular.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Adriana Sârbu  
  • Sonia Teodoroiu